Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фейсбук на лов за Бягащото дърво

Част от пейзажа на магистрала Тракия, метафора на невъзможното бягство

Снимка: Nikolay Metodiev photography - Фейсбук на лов за Бягащото дърво

Снимка: Nikolay Metodiev photography

Много подтекст и допълнителни значения откри народът в социалните мрежи в снимката на едно необичайно дърво. То му заприлича на него самия – вечно в движение, но в крайна сметка застинал в поза на бягство. Невъзможното бягство на българите от тях самите се въплъти в едно магистрално дърво.

Първата информация за него се появява през юни. До края на август да го „уловиш” е вече въпрос на чест и спортна злоба. Снимките на Бягащото дърво заливат Фейсбук и Инстаграм, появяват се в сайтове като 9gag и стават основа на пародии и мемета. Не остана човек, пътуващ към южното Черноморие, който да не е снимал зеления беглец и да не си пусне снимката във Фейсбук. Има го на снимки, на видео, в карикатури и стихчета…

Бягащото дърво е част от пейзажа покрай автомагистрала Тракия. Нужно е добро въображение, за да се различи фигурата на бягащ човек в силуета му. Очевидно обаче действа нещо като общо заклинание и бягащото дърво вече е видимо за всички, макар и да не е израснало за една нощ.

Както уточняват потребителите, дървото се намира „точно по средата между двете Загори, отдясно в посока Бургас. Малко след вторият паркинг за почивка след Стара Загора.” Има и по-точни указания – на 230-ия км на магистрала Тракия.

Странен феномен е появата на подобен масов символ и закачка. Хората го видяха едва сега, през лятото на 2020 г., след месеци изолация, когато бягството звучеше като върховно изживяване. И в първите мигове на свобода, по пътя към морето, изведнъж насреща им се изпречи метафората на собствения им живот – вкорененото дърво, което сякаш се опитва да избяга от отреденото му място.

Затова започна масовото му споделяне, като вирус. Първата снимка се появи в създадената покрай изолацията Фейбук група „Гледка през прозореца”, която събра носталгията по отнетата свобода. По-късно дървото се сдоби и със собствена група във Фейсбук. Постове с него бяха публикувани в Инстаграм. Наричат го „Дървобрад от „Властелина на пръстените”. Според почти всички, които гледат снимките и коментират, то е въплъщение на Ент, от расата на разумните дървета, измислени от Толкин.

Коментарите към тези публикации варират от незлобив смях до остри политически позиции. „Бяга от поголовната сеч у нас”, казва Бистра Маркова. Дамян Петков пита: „В коя посока бяга – към София да поплува в метрото или към Варна да се пухне в добре наторени води?”. Велчо Бонев му отговаря: „Отива към София да стачкува”. Цветелина Стойчева е категорична: „Добре е тръгнал. И на мен ми се иска да избягам от всичко”.

В световния сайт за необичайни неща 9gag го подканят: „Run, Forest, run!” – препратка към Форест Гъмп с добра игра на думи, защото forest означава гора.

За Бягащо дърво е писал през 1967 г. поетът хуморист Марко Ганчев.

Към слънцето дървото бяга.
Това на село също става —
до покривите се протяга
и разклонява се тогава.

Но ти, дърво, порасло в двора
покрай основите ни влажни,
кога ще стигнеш до простора
над къщите ни шестетажни?

Това е дело свръхприродно,
но пак протягаш се наивно.
Не можеш инак, мое плодно
дърво, а не декоративно…

Лятото на 2020 г. ще остане в спомените на все още ненапълно свободните от коронавирусни страхове хора и с този символ на невъзможното бягство. Казват, че човек най-добре се справя със страховете си, когато се изправи срещу тях. Или когато ги подмине на магистралата…


Nikolay Metodiev photography

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90