Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фейсбук на съд, цензурирал вулгарна картина на Гюстав Курбе

Потребителят иска да му изплатят 20 хил. евро за нанесени морални щети

Уважаеми читатели, ще ни извините, че илюстрираме информацията с покана за лекция на тема "Гюстав Курбе", а не с оригинала на творбата. След описания тук случай не бихме рискували Фейсбук да изтрие акаунта на "Площад Славейков". - Фейсбук на съд, цензурирал вулгарна картина на Гюстав Курбе

Уважаеми читатели, ще ни извините, че илюстрираме информацията с покана за лекция на тема "Гюстав Курбе", а не с оригинала на творбата. След описания тук случай не бихме рискували Фейсбук да изтрие акаунта на "Площад Славейков".

Най-голямата социална мрежа в света е подложена на кръстосан съдебен огън, след като френски потребител на Фейсбук осъмнал с деактивиран акаунт. Служителите на Зукърбърг решили да порицаят гражданина, защото той качил снимка на скандалната картина на „Произходът на света” на Гюстав Курбе (бел. ред. – определян от специалистите за първия модернист) от 1866 г. Според вестник „Фигаро” прочутото платно било част от рекламна кампания, свързана с документален филм за творбата, излъчена в ефира на телевизионния канал Arte.

Ищецът, който е парижки учител, е описан от адвоката си като „почтен мъж, културен, образован и отдаден на това да предава знания през поколенията, предявява иск да бъде възстановен достъпа му до акаунта във Фейсбук, както и 20 хиляди евро за нанесени морални щети.

Американската компания обаче отказва да възстанови профила на учителя с аргумента, че ако позволи такъв прецедент, всеки потребител, с когото имат спор, ще повежда дела срещу социалната мрежа.

Адвокатите на Фейсбук поискаха от парижкия районен съд да отмени делото, позовавайки се на това, че интернет гигантът е извън неговата юрисдикция.

Фейсбук, както и голяма част от останалите социални мрежи, имат стриктна политика, що се отнася за голотата. Това не е първият случай, в който картината на Курбе е предизвикавала полемики. Първоначално поръчана на артиста от османския дипломат Калил Бей, а после притежавана от психоаналитика Жак Лакан, „Произходът на света” разбунва духовете вече век и половина. През февруари миналата година беше отхвърлена молбата на група френски филателисти произведението да бъде отпечатано върху пощенска марка.

Наскоро музеят Дорсе, притежател на картината, заведе дело за ексхибиционизъм срещу Дебора де Робертис, която претвори от кръв и плът едно към едно творбата пред самия оригинал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg