POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фейсбук погрешно премахна публикации за коронавируса

Проблемът е в антиспам филтрите и, когато бъде отстранен, постовете ще бъдат възстановени, казват от компанията

Проблемът не е в намаления състав на „Фейсбук“, убеждават от компанията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фейсбук погрешно премахна публикации за коронавируса

Проблемът не е в намаления състав на „Фейсбук“, убеждават от компанията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица публикации във Фейсбук за коронавируса от достоверни източници бяха изтрити във Фейсбук и потребители обърнаха внимание, че спам филтрите вероятно дават грешка. На 17 март няколко потребители на социалната мрежа сигнализираха в Туитър, че не са успели да споделят в профилите си материали на „Бизнес инсайдър“, „Бъзфийд“, „Атлантик“ и „Таймс ъф Израел“. Засега реакцията на администрацията на „Фейсбук“ е предпазлива в изявленията си относно проблема.

Едно от предположенията е, че предвид усложнената глобална ситуация с коронавируса, от „Фейсбук“ са освободили голяма част от модераторите на съдържание. Вместо тях в момента работи автоматичен софтуер, разяснява Алекс Стамос, бивш служител на компанията. Модераторите не могат да работят от вкъщи заради политиката на фирмата на Марк Зукърбърг, а погрешно блокираните линкове са резултат от софтуерна грешка, станала възможна заради липсата на човешка намеса, разяснява той в Туитър.

От компанията обаче отхвърлиха това твърдение.

Работим по въпроса – това е проблем в антиспам системата, който не е свързан с промените в работната сила на модераторите – коментира Гай Розън, вицепрезидент на „Фейсбук“. – В момента сме в процес на работа по поправката му и след това всички постове ще бъдат възстановени.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg