Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фейсбук с нова стратегия. Пуска „женско“ кино

Дамски клуб стартира филмопроизводство за социалната мрежа

Авторката на „Здрач“ Стефани Майър иска женското творчество да получи шанс да бъде забелязано. - Фейсбук с нова стратегия. Пуска „женско“ кино

Авторката на „Здрач“ Стефани Майър иска женското творчество да получи шанс да бъде забелязано.

Писателката Стефани Майър и компанията Lionsgate обявиха началото на проект, чиято цел е създаването на нови филми, базирани на вампирската сага „Здрач“. Стартиран бе конкурс, в който ще бъдат избрани пет жени-режисьори. Техните късометражни филми ще бъдат излъчени ексклузивно във Фейсбук през 2015 г. Най-добрият от тях ще бъде избран от феновете „Здрач“, а самите те ще могат да влияят на сюжета чрез публикации в социалната мрежа и краудсорсинг платформата Tongal.

В журито на конкурса влизат актрисите Кристен Стюарт, Кейт Уинслет и Октавия Спенсър, авторката на „Здрач“ Стефани Майър, режисьорът на „Здрач“ Катрин Хардуик и президентът на фондация „Жените в киното“ Кати Шулман. Те ще консултират петте избранички при създаването на филмите. Победителката ще получи парична премия.

Проектът The Storytellers — New Creative Voices of The Twilight Saga е част от новата стратегия на Фейсбук за развитие на видеосъдържанието. Сходен пример е съвместната инициатива с друг младежки франчайз – „Дивергенти“. Трейлърът на първия от поредицата филми за утопичен свят, разделен на фракции, беше излъчен премиерно във Фейсбук през декември 2013 г.

„За мен гласът на жените в киното е от изключително значение. Щастлива съм, че си сътруднича с „Жените в киното“, Lionsgate и Фейсбук по проект, който дава шанс на женското творчество да бъде забелязано“, заяви Стефани Майър.

„Здрач“ е поредица от четири тийнейджърски романа за живота на вампири, върколаци и хора. Първата книга беше публикувана през 2005 г. Всичките части станата бестселъри, преведени на 37 езика. По книгите са заснети пет филма, които донесоха на създателите си общо 3,34 млрд. долара и превърнаха в звезди Кристен Стюарт и Робърт Патинсън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg