Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Реагирай емоционално

Възможност да покажем любов, гняв, смях и тъга във Фейсбук

По избора на възможностите в „Реакции“ е работил и Дашър Келтнър, научният консултант на хитовия анимационен филм „Отвътре навън“, фаворит и за Оскар тази година. - Реагирай емоционално

По избора на възможностите в „Реакции“ е работил и Дашър Келтнър, научният консултант на хитовия анимационен филм „Отвътре навън“, фаворит и за Оскар тази година.

Потокът от новините във Фейсбук със сигурност вече е по-експресивен. След месеци тестове в няколко определени държави, днес социалната мрежа пусна функцията си „Реакции“ и в останалата част от света. Тя не е нещо напълно ново – а по-скоро допълнение към вече съществуващото „харесва ми“.

При минаване с мишката над синия палец под статуси и споделени линкове във Фейсбук се отварят още няколко възможности. Освен обикновеното „харесване“ вече може да се изразява и друго отношение – „любов“, „хаха“, „уау“, „тъжен съм“ и „гневен съм“.

Изграждането на „Реакции“ започна преди около година. Марк Зукърбърг обяви, че платформата се нуждае от по-нюансиран начин за показване на отношение към публикациите – по простата причина, че те не винаги са за харесване. Въпреки че мнозина разбраха анонса като обявление за бленуваната от години възможност „не харесвам“, крайният изход е по-различен.

По избора на възможностите в „Реакции“ е работил и Дашър Келтнър, който е научният консултант на хитовия анимационен филм „Отвътре навън“, фаворит и за Оскар тази година. Екипът разработчици на Фейсбук се е допитал до него в търсенето си кои да са картинките, които отговарят на максимално богат набор от човешки емоции и могат визуално да се съберат само на един ред. Сега те са шест. От социалната мрежа са се съсредоточили върху онази сантиментални усещания, които потребителите най-често изразяват – чрез стикери, емотикони и коментари от една дума. От тях са изведени и настоящите „Реакции“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС