Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фейсбук наема експерти по истината

Започват в Германия, следват социалните мрежи и в други страни

Истината е някъде там... - Фейсбук наема експерти по истината

Истината е някъде там...

В немския Фейсбук ще се появят специални механизми за борба с фалшивите новини, съобщи администрацията на социалната мрежа. Според изявление на компанията, за германските ползватели на мрежата ще стане по-просто да уведомяват дали една или друга новина, по тяхно мнение, не съответства на действителността, съобщава Би Би Си.

Компанията съобщи, че с проверката на подозрителните текстове ще се занимава странична организация, специално наета за това. Ненадеждните новини ще бъдат отбелязвани със специален знак. Очаква се новият механизъм да заработи в Германия до няколко седмици, а постепенно аналогични мерки ще бъдат предприети и в други страни.

През септември тази година в Германия предстоят избори. В страната има силни опасения, че преди вота социалните мрежи ще бъдат наводнени с лъжливи информации. Министерството на правосъдието нееднократно е напомняло, че разпространението на клевети в Германия се наказва по-строго, отколкото в САЩ.

Германските медии съобщават и за подготвян законопроект, който предлага въвеждането на глоби за социални мрежи, които не премахват фалшивите новини. Политици се опасяват, че хакери от Русия могат да се опитат да се намесят в хода на избирателната кампания, както и в самите избори.

В последно време се обсъжда сериозно теорията, че фалшивите новини са повлияли за изхода на президентските избори в САЩ. През финалните три месеца на кандидат-президентската кампания фалшивите новини във Фейсбук са четени от повече ползватели, отколкото статиите на големи издания като „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон пост“, „Хъфингтън пост“, Ен Би Си нюз и т.н.

„Засега не знаем достатъчно, за да сме сигурни доколко фалшивите новини са повлияли на резултата от президентските избори в САЩ, но сме наясно, че те се разпространяват много бързо и не само дезинформират хората, но и пречат на потребителите да фокусират вниманието си върху действително важните новини“, каза пред Би Би Си Сали Лърман, основател на организацията „Тръст проджект“ (Проект доверие), която се занимава с възстановяване на доверието в средствата за масова информация.

„Всичко това представлява сериозна заплаха за демокрацията“, смята Лърман.

Но според нея борба с фалшивите новини не е задача на Гугъл или Фейсбук:

„Не мисля, че трябва изцяло да разчитаме на тези компании и да очакваме от тях решението на проблемите – трябва да направим това сами“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах