Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фейсбук става предимно за приятели и близки

Ще четете по-малко новини, публикувани от медии

„Ние се чувстваме отговорни за това нашите услуги да бъдат не просто приятни за използване, но и полезни за благополучието на хората“, казва Марк Зукърбърг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фейсбук става предимно за приятели и близки

„Ние се чувстваме отговорни за това нашите услуги да бъдат не просто приятни за използване, но и полезни за благополучието на хората“, казва Марк Зукърбърг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалната мрежа Фейсбук в най-скоро време ще започне да показва приоритетно постове на хора, с които ползвателите са си взаимодействали лично, и на приятели, за сметка на съдържание от средства за масова информация, търговски компании и марки, обяви в петък собственикът на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Зукърбърг обяснява новата политика с желанието си да предизвика у потребителите положителни усещания от посещенията във Фейсбук.

„Една от нашите големи цели през 2018 г. е да направим така, че времето, което прекарваме във Фейсбук, да е добре прекарано време. Ние се чувстваме отговорни за това нашите услуги да бъдат не просто приятни за използване, но и полезни за благополучието на хората“, пише Зукърбърг на страницата си във мрежата.

Той се позовава на изследвания, свидетелстващи, че „използването на социалните мрежи за връзка с хора, които не са ни безразлични, подобрява нашето усещане за благополучие“. В същото време „пасивното четене на статии и гледането на видеа, дори те да са забавни и информативни, не е толкова полезно“, отбелязва Зукърбърг.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Промените ще бъдат направени в близките няколко седмици.

„Очаквам, че след тези изменения хората ще прекарват по-малко време във Фейсбук и по-рядко ще реагират на съобщения“, добавя Зукърбърг.

Той обещава да защити Фейсбук и от опитите държавни структури да се възползват от мрежата.

„Несъмнено, това е важна промяна – смята Лора Хазард Оуен от Харвардския университет. – Тя ще се отрази най-вече на медиите, тъй като във вашия нюзфийд ще се появяват много по-малко новини. Но Фейсбук все още не е изяснил какви именно дискусии неговият алгоритъм ще смята за приоритетни. Напълно възможно е най-оспорваните постове, които предизвикват най-разгорещени дебати, да попадат в нюзфийда най-приоритетно.“

Фейсбук нееднократно е сменял алгоритъма, пълнещ нюзфийда на ползвателите си. По време на президентската кампания в САЩ през 2016 г. бе открито, че алгоритъмът (и хората, които го настройват) отдават забележимо предпочитание на ляво-либералните публикации.

В края на кампанията и в течение на следващата година бе забелязано, че Фейсбук се превръща в най-важния канал за разпространение на дезинформация. Проведените изследвания сочеха, че част от фалшивата информация се разпространява просто заради рекламата, но част от нея произхожда от руските „фабрики за тролове“.

Дейв Лий, кореспондентът на Би Би Си по технологичните въпроси, коментира, че в определен смисъл Фейсбук се връща към корените си, разпространявайки постовете, дейностите и мислите на нашите приятели, а не новинарските истории, които те са решили да споделят.

За първи път Марк Зукърбърг се обявява против един от основните си досегашни принципи: че всички промени в социалната мрежа трябва да водят до увеличаване на броя на ползвателите. Но 2017-а се оказа сложна за компанията и след скандала с фалшивите новини, отчитайки факта, че мрежата е пълна със заглавия-примамки, Зукърбърг очевидно е разбрал, че не всяко увеличение на активността на ползвателите е от полза за компанията, пише Би Би Си. Оказал се пред необходимостта да модерира съдържанието, Зукърбърг, съдейки по всичко, е решил, че да ръководи абсолютно свободен канал за всякакви новини очевидно не си струва неприятностите.

Това може да се окаже лоша новина за медиите, тъй като те получават значителна част от  трафика си чрез Фейсбук. С падането на трафика е възможно много популярни сайтове просто да бъдат закрити.

От тези промени Фейсбук ще загуби пари. Още през миналата година Зукърбърг предупреди инвеститорите, че борбата с фалшивите новини ще се отрази на финансите на компанията. Засега не е ясно колко ще струва тази инициатива.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах