Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фейсбук за гръцката драма: Каузата им не е греховна

Пазете се от тези, които славят днешния ден като празник на демокрацията

На референдума в Гърция в неделя с „не“ са гласували 61,31%, а с „да“ 38,69%. - Фейсбук за гръцката драма: Каузата им не е греховна

На референдума в Гърция в неделя с „не“ са гласували 61,31%, а с „да“ 38,69%.

„Не“ на Европа и еврозоната казаха гърците на референдум в неделя. На всенародното допитване съседите ни трябваше да решат дали да приемат или отхвърлят предложението на кредиторите за по-нататъшни реформи и бюджетни икономии. С „не“ са гласували 61,31%, а с „да“ 38,69%.

Референдумът в Гърция е тема № 1 в българския Фейсбук, дори сред хората от културата. Финалното „Охи“ (от гр. – не) се анализира през античното минало по тези земи – от гръцката драма и трагедия, през люлката на демокрацията, до Платон, Аристотел, Византия.

Събрахме някои от коментарите в социалните мрежи в понеделник сутринта.

Леа Коен: И ние имаме полза от гръцката кауза

Мисля, че скодумието, с което зорко се следи кой е от ляво кой е от дясно, много пречи да се разбере същината на гръцкия случай. Десните правоверни (от седмия ден!) пропускат нещо много важно: съпротивата на Гърция е по същество съпротива срещу политика на ЕС на две скорости, която безмилостно се води и жертва на която са всички по-бедни страни в ЕС, начело с нас. Така че били популисти, леви, хулигани (както щедро бяха наричан в нашата „дясна“ преса) Ципрас и Вакуфис изнасят на гърба си една кауза, от която имаме полза и ние като най-бедната и най-изостаналата страна в ЕС. Една лееееекичка подкрепа на гръцката кауза хич няма да накърни авторитета на правителството. Греховете гърците ще си ги платят с лихвите. Ама каузата в момента не е греховна. Така си мисля, ама на ум само.

Александър Кьосев: Свръх Азът е истеричен

След вота в Гърция левицата съвсем се самозабрави. Някои живее в паралелна реалност – аз ли съм, Славой Жижек ли е? Като го чета, имам чувството, че Свръх Азът не е садистичен, а истеричен.

Радислав Парушев: Вързаха се на палячо

Щом народ, който е дал на света Платон, Аристотел и Визания, се върза на този палячо, какво можем да очакваме от останалите…

Венци Мицов: Аз съм Варуфакис

Лазар: „Тате, ти си Варуфакис!“…
Начи тия малките са опасни! Откъде разбра, че сме останали без пари, не знам…

Капка Тодорова: Варуфакис, евалата баткоооо

Припомням Варуфакис кючек, ще стане хит това лято. Евтино го давам  🙂

„Човекът взе еврата и каза:
Чекай, чекай малко,
Човекът взе еврата и бега,
Алелелелелеле, майко (тук се има предвид мама Меркел)
Варуфакис, евалата баткоооо
Бега с парите, чекай, чекай малкооо.
Върти, върти, върти еврата,
аман, аманннн,
Алелелелелеле на госпожата маманннн“.
Следва продължение

Николай Слатински: Народ-камикадзе 

И по-по-най-последно от мен за Гърция, с което приключвам за себе си тази тема, защото тя вече наистина не ми е интересна. Ето моята прогноза:

Ципрас заигра на тънката патриотарска нота, за да накара Европа да клекне. Сега той сам се вкара в капана и няма да се измъкне от него, дори да си прегризе не едната лапа, а и много други неща. Или ще клекне сега, или ще бъде изгонен с вили и тояги след време.

Европа сгреши, защото смяташе, че срещу себе си има рационален играч, рационален водач, рационален народ. Тя за миг не можеше да допусне и после за секунда не можа да повярва, че срещу себе си има лидерска инфантилност и народна лудост.

Аз не вярвам Гърция да успее да разруши еврото, миналата седмица нещата не изглеждаха апокалиптично за Италия и Испания и ако това се потвърди и следващата седмица Ципрас губи основния си коз за изнудване на Европа (Меркел) и шансът Гърция (сама) да бъде изключена от еврозоната е много голям. Независимо кой конкретно ще вземе решението за това, това решение е чисто политическо, на политическо ниво, защото Гърция сама преряза пътищата си да се договори финансово, на финансово ниво.

При всички случаи Гърция е обречена на обедняване, ясно е че друг шанс да вземат каквито и да било заеми, камо ли пък заеми за 300-400 милиарда евро няма да имат в близките 20-30 години… Гърция профука голяма част от парите за допълнителни заплати и пенсии вместо да инвестират в нещо, което ще им носи доходи за в бъдеще. Сега е много възможно да се върнат 20-30 години назад в развитието си и да се превърнат в бедна държава разчитаща на туризъм и селско стопанство.

Референдумът най-вероятно ще се окаже ритуално самоубийство, по-болезнено и от едно най-нормално харакири. Народ-камикадзе. И като всеки камикадазе, в основата на безумния акт стои сляпа вяра, фанатичен фундаментализъм и радикален екстремизъм.

Пенка Калинкова: Браво на гърците, свободни хора

Браво на гърците! Показаха, че са свободни хора.При всички случаи ще им е тежко, вероятно всички ще го понесем по един или друг начин, но казаха „не“!

Аделина Марини: Това не е празник на демокрацията

Пазете се от тези, които славят днешния ден като празник на демокрацията. Гръцкият референдум не се вписва в никакви съвременни демократични стандарти. Това е същото като да наречеш Кримския референдум празник на демокрацията. Аз лично не смятам да прочета нито ред повече от хора като Стиглиц, Кругман (отдавна не го чета, де) и други, които лобираха за „Не“. И не защото лобираха за „Не“, а защото наричат тази лотария „демокрация“. Авторитетът е скъпо нещо, за да му се дава лесен кредит на доверие.

Милена Фучеджиева: Гърците чупят чинии
в кръчмите, а ние в главите си

Какво става с Гърция, ме интересува дотолкова, доколкото това засяга България. Дано да можем да се опазим от тяхната катастрофа, пък и да изкараме пари от нея по някакъв начин, защо не. Иначе нямам симпатии към хора, които живеят на гърба на други хора. Експериментът им е интересен за наблюдение, нека да излязат от ЕС, да видим какво ще направят.

Елините промениха света с естетиката и умовете си, от населяващите в момента Гърция остава едно море, едно узо и едни октоподи.

Добрата новина е, че България е с минимален дълг и е много по-добре не само от тях, но и от много други. Гърците чупят чинии в кръчмите, а ние ги чупим в главите си.

Повече любов към себе си, а и едни към други могат да направят България значително по-добро място за живеене.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg