Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фейсбук за Поли Генова: Ако не беше политиката, щяхме да сме първи

От снощи социалните мрежи гъмжат от коментари за успеха на България на „Евровизия“

Поли Генова и екипът ѝ зад кулисите по време на репетициите на полуфиналите в четвъртък. Снимка: ЕПА - Фейсбук за Поли Генова: Ако не беше политиката, щяхме да сме първи

Поли Генова и екипът ѝ зад кулисите по време на репетициите на полуфиналите в четвъртък. Снимка: ЕПА

Всеки българин с Фейсбук със сигурност е забелязал продължаващата от малките часове на нощта на събота срещу неделя вълна от коментари за „Евровизия“ и успеха на Поли Генова там – а много вероятно и сам се е включил в нея. Певицата завърши на четвъртата позиция, а пред нея останаха само победителката Джамала (с песента 1944, която има политическо послание), австралийката от азиатски произход Дами Ин и руснакът Сергей Лазарев.

Редом до поздравленията за Поли и споделянето на песента ѝ, масово из родните ширини в социалните мрежи се появи мнението, че когато от песенния конкурс се извадят политическите игри (а и участието на Австралия в музикалната надпревара на друг континент), страната ни с If Love Was a Crime реално има най-високият резултат.

Събрахме някои от коментарите на известни личности във Фейсбук за „Евровизия“ 2016 – не всички ласкав, особено по отношение на обществената реакция.

Любен Дилов – син:

Само ние сме действително в Европа

От държавите в първата четворка на Евровизия, то май само ние сме действително в Европа. Демек, честито и си лягайте вече!

Журналистът Нери Терзиева:

При пълен саботаж – ние цепим напред

Респект, българи в чужбина! „Я, кажи ми, облаче ле бяло…“ Както винаги, при пълен саботаж на журитата в този живот, ние цепим, изранени, напред. Един ден ще стигнем, сами.

Културният антрополог Ивайло Дичев:

Цялата работа се обръща на състезание
от племенно-футболен тип

Съдбата на Евровизия натрапчиво напомня тази на Европейския съюз. Конкурсът е замислен, за да кара индивиди да харесват песни от страни, различни от своята и по този начин да работи за културно обединение на континента.

Постепено и особено след приемането на източноевропейските страни цялата работа се обръща на национално състезание от племенно-футболен тип, което изостря националните пристрастия. Постепено големите производителни на поп-култура като Обединеното кралство се отдръпват, а малките превръщат победителите си в национални герои.

Певицата Рут Колева:

Поли ни даде пример, вдъхновена съм

Знаете ли защо Поли заслужава да спечели, повече от всички според мен? Това момиче НИКОГА не се отказа, не спря да опитва, не се спря пред неуспеха миналия път и реши да докаже на себе си и на хората, че може да постигне повече. Няма значение какво ще се случи днес, тя за мен е winner.

Нито съм кой знае какъв фен на Евровизия, а да ви кажа дори не съм фен и на стила музика който се изпълнява там, но силата на духа, талантът и борбеноста са качества, които са за пример. Всичко, което тя направи бе изпълнено с хъс, професионализъм и безпогрешност. Накрая на деня аз няма да запомня толкова самия резултат, колкото примера, който Поли даде на всички нас – да не се отказваме, да не се влияем от недоверието и критиките и да се борим до край! Вяра! В това, което обичаш! Аз съм вдъхновена и щастлива! Евалата.

И.д. директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов:

Ние трябваше да спечелим гласовете на публиката,
но, не – трябваше да има политика

Изключително слаби песни. Толкова посредственост и липса на каквато и да е инвенция не е имало скоро на подобен форум. Тотална музикална нищета. За сметка на визията – сцената и 3d мапингът бяха изключителни. Конкурсът оправда напълно името си в частта „визия“. От песните, които са в челото, само нашата и австралийската стават за нещо. Не обсъждаме местоположението на Австралия и има ли място на конкурса (макар че фактически държавата е основана от европейци със съмнителна репутация).

Австралийското парче беше доста пипнато и музикантско в най-добрите традиции на съвременния европейски поп. Песента на Поли беше по-енергична и запомняща се. Реално едното парче трябваше да спечели гласовете на журито, както и стана, а нашето – гласовете на публиката. Но не – трябваше отново да даваме геополитически знаци на музикален конкурс.

Парчето на руснака беше изключително претенциозно, но за сметка на това – безумно посредствено в музикално отношение. Прашасала руска естрада. Прогресии, хармонии и канто тип Филип Киркоров, излъскани с псевдо модерен аранжимент. Много слабо. За сметка на това визуалният етюд, който съпътсваше музиката, беше на световно ниво – креативно, имаше история, пипнато до съвършенство. Топ. Но песента – трагедия. Абсурдно е това нещо да спечели вота на публиката.

Украинското предствяне – някакъв арт опит за изпращане на политическо послание. Странна музика, подходяща повече за театрална или мюзикълна среда. Ок, но защо на Евровизия? Защо чрез Евровизия трябва да даваме политически сигнал на Русия? Има си други институции, които вместо да се чудят как да използват политически коректен език, трябва твърдо да заявят, че в XXI век, в Европа, не могат да се прекрояват граници със сила. И така – можем да сме доволни от представянето си. Стояхме изключително адекватно точно на този конкурс.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах