Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Добро утро, доверчив свят!

Реакции във Фейсбук след атентатите в Брюксел

Белгийските власти издирват мъж (първият вдясно), фотографиран от камера  на летището Завентем, който върви успоредно с двама други мъже, заподозрени за атентатори камикадзе. - Добро утро, доверчив свят!

Белгийските власти издирват мъж (първият вдясно), фотографиран от камера на летището Завентем, който върви успоредно с двама други мъже, заподозрени за атентатори камикадзе.

Веско Ешкенази:
Ще продължа да живея като гражданин на демократичния свят

Не ме е страх! Ще продължа да пътувам със самолети, влакове и метро. Ще продължавам да живея според разбиранията и свободите на гражданин на демократичния свят. Няма да позволя на никой да отнеме това от мен, докато съм жив. А след това други ще продължат да правят същото.

Здравка Евтимова:
Трябва да пораснем бързо

Най-искрени и дълбоки съболезнования за семействата на жертвите на терористичните атентати в Брюксел.
Да не позволяваме на терора да скове сърцата ни от страх и ужас! Човечеството трябва да порасне бързо, за да стане по-силно от тероризма. Сърцата ни са пораснали достатъчно заради болката. Нека и разумът ни порасне. Заради живота и бъдещето!

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Зоя Маринчева:
Нека не позволяваме да ни пъхат бомби в пояса

По повод атентатите и интеграцията. Аз съм интегриран имигрант. Съседите ми, дошли от цял свят – също. Говоря езика на държавата, която ме е приела. Ходя облечена като американците и ми харесва, че не допускат религията им да се утвърждава чрез символи като облекло. Усмихвам се на непознати и си казваме „здравей“ на разминаване. Изплащам къща с пари, които печелим, работейки. Плащам данъци. Кося си градинката пред къщата. Пазя чистота. Децата ми имат приятели от всякакви етноси и раси, и са образовани. Уча ги на хуманизъм и филантропия. Гласувам за нормални хора. Не мисля, че американците са по-умни или по-глупави от българи, французи, араби. Но съм в държавата им, защото обществената им организация е стъпила върху толерантност, меритокрация, умно изготвена Конституция, разделяща властите, и здрава съдебна система, която не позволява на покварените да поемат юздите на цялата държава.

Понеже ценя всичко това и с помощта на местно образование успях да преодолея големите културни различия, с които започна имигрантският ми живот. Не е лесно, но човек никога не трябва да позволява идеолози, вкопчили пръсти в душата му, или нещастни приятели, или роднини с проблемно самомнение, или просто хора, които не обичат човешката си природа и земните си дни, да го отклонят от пътя му към човешкото щастие – още повече, ако е млад или му пъхат бомба в пояса.

Мила Искренова:
Във война сме с противник, когото не смятаме за такъв

От всичко видяно и чуто дотук разбирам следните неща:

1. Ние сме във война с противник, когото не смятаме за такъв и това е главният му коз;

2. Заловеният в Брюксел терорист е бил укриван старателно в Брюксел в продължение на няколко месеца, от ноември до сега – укриван е бил от „интегрирани мюсюлмани“;

3. Терористите са обикновено второ или трето поколение имигранти, т.е. родени и израснали в Европа;

4. Планът, който работи в момента, е замислен много преди да се сетим за него и ще работи последователно, засаждайки Европа с нова „кръв и вяра“, докато я промени изцяло;

5. Отчаянието в света на „оскърбените и унизените“ е голямо и е добре дошло за манипулаторите, които могат да го запратят в каквато си искат посока. „Унизените и оскърбените“ ще раздадат своето правосъдие по начина, по който го разбират и по който им платят.

Добро утро, доверчив свят!

Валери Станков:
Няма обяснение за лудостта в Европа

За пореден път съм стъписан от жестокостта, с която терористи отнеха толкова човешки животи и осакатиха вярата ни в по-добрия свят.

Струва ми се, че, ако е вярна мисълта на Кемал Ататюрк, един гений, която гласи, цитирам по памет: „Денят става история след 50 години“, днес никой – нито в Брюксел, нито в Берлин, във Вашингтон или в Москва, а още по-малко в София, не е готов и едва ли би могъл да обясни лудостта на случващото се в Европа. Трябва време, както и тишина, за да чуем мъдреците, а не кресливите си политици.

Стъписването пред това, което някои нарекоха „ново” преселение на народите, отне възможността явлението да бъде добре осмислено, анализирано и обговорено в медийните пространства на достъпен език. Защото в момента народите едва ли са съвсем наясно каква точно е целта на това ново велико преселение, чийто мащаб просто обезсмисля крайната дестинация – Европа.

Европа преди ЕС вече е невъзможна, Европа с ЕС е неосъществима. Колкото и телени огради да издигаме около себе си, разпадането на границите между хората в световен мащаб е невъзвратим процес.

Емилия Дворянова:
Ислямът е по-зловещ от фашизма

Съвременният ислям е по-зловещ от фашизма. Да, повтарям, ислям. Това мисля.

Цветелина Белева:
Господ да ни пази!

Имам приятел в Турция, Сердар. Собственик е на магазин на летището и на друг в центъра. След поредния атентат в Истанбул го потърсих притеснена дали е жив. Ето какво ми каза той: F…ck terrorism! They want us to be afraid, but we will show them.

Пиша това, защото всеки е съпричастен към онова, което се случва. Но пиша и за да осъзнаем подвига на тези хора, които пред наистина страшна заплаха казват: „F…ck terrorism“ и отварят сутрин магазинчето си, на най-оживеното място.

Дано хората, от които зависи спокойствието ни, се замислят. И дано Господ ни пази!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах