Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Феминистки филм от 1975 г. обявен за най-великия за всички времена

„Жан Дилман“ на Шантал Акерман надделя над „Шемет“ на Алфред Хичкок и „Гражданинът Кейн“ на Орсън Уелс

Делфин Сериг като Жан Дилман. Снимка: IMDb - Феминистки филм от 1975 г. обявен за най-великия за всички времена

Делфин Сериг като Жан Дилман. Снимка: IMDb

Филм на Шантал Акерман бе обявен за най-великия филм на всички времена от списание „Sight and Sound“ , което се издава от Британския филмов институт. Филмът ѝ „Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles“ (Жан Дилман, „Търговски бряг 23“, Брюксел 1080) от 1975 г. бележи първия път, в който продукция на жена оглавява престижната класация. Британският филмов институт избира най-велик филм на всеки десет години.

Филмът на Акерман, превърнал се в кинокласика със смелата си феминистична тематика, представя изрядно подреденото ежедневие на овдовяла жена на средна възраст, включително сексуалните ѝ връзки с клиенти, за да издържа себе си и сина си.

„Жан Дилман“ успя да измести „Шемет“ (Vertigo) на Алфред Хичкок, признат за най-добър филм в класацията от 2012 г., а „Гражданинът Кейн“ на Орсън Уелс зае третото място.

Акерман, която си отиде през 2015 г., снима „Жан Дилман“, когато е само на 25.

„Жан Дилман“ предизвиква статуквото с премиерата си през 1975 г. и продължава да го прави до днес – коментира пред „Гардиън“ Майк Уилямс, редактор на списание „Sight and Sound“. – Това е крайъгълен камък, феминистки филм, и позицията му на върха на този списък е емблематична за по-добрата представеност на жените режисьорки в Топ 100.“

Филмът е напомняне, че има „свят от недооценени бисери, които трябва да бъдат преоткрити“.

През 2012 г. „Жан Дилман“ е на 36-о място.

В класацията от 2022 г. попадат още „2001: Космическа одисея“ на Кубрик (6-о място), „Мълхоланд Драйв“ на Дейвид Линч (8-о място), „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола (12-о място), „Клео от 5 до 7“ на Анес Варда (14-о място), „Апокалипсис сега“ на Копола (19-о място), „Седемте самураи“ на Акира Куросава (20-о място).

От по-новите филми в списъка влизат южнокорейският „Паразит“, носител на „Оскар“ от 2020 г. (90-о място), „Бягай“ на Джордан Пийл (95-о място), „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс (60-о място) и „Портрет на момиче в пламъци“ на Селин Сиама (30-о място).

Класацията е била съставена след гласуване на най-влиятелните международни филмови критици, академици, разпространители, сценаристи, архивисти, програматори на кина и други специалисти от областта. Списъкът се очаква с вълнение от всички в киноиндустрията и се възприема като лакмус за настроенията в сферата.

През 2012 г. „Шемет“ зае челна позиция, измествайки „Гражданинът Кейн“, който държа първенството в продължение на 50 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg