Софийска филхармония МЕГАБОРД

Феминистки протест срещу участието на Полански, Уди Алън и Люк Бесон във Венеция

„Европейски фестивали продължават да дават значителна видимост на режисьори, обвинени и след това преследвани за сексуално насилие“, заявяват от „Колектив 50/50“

Протести белязаха 45-ите награди „Сезар“ през 2020 г., когато Роман Полански получи наградата за най-добър режисьор. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Феминистки протест срещу участието на Полански, Уди Алън и Люк Бесон във Венеция

Протести белязаха 45-ите награди „Сезар“ през 2020 г., когато Роман Полански получи наградата за най-добър режисьор. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Феминистка организация излезе с осъдителна позиция срещу селекцията на юбилейния 80-ти филмов фестивал във Венеция заради филмите на Роман Полански, Уди Алън и Люк Бесон, съобщи „Агенция Франс прес“.

„Колектив 50/50“, които са публикували в Инстаграм позицията си, са организация, създадена през 2018 г., когато организираха протест във фестивалния комплекс в Кан, за да осъдят насилието срещу жени в света на киното.

„Въпреки недоволството от присъствието на Джони Деп в Кан през май, големите европейски фестивали продължават да дават значителна видимост на режисьори, обвинени и след това преследвани за сексуално насилие“, пише „Колектив 50/50“ в Инстаграм, визирайки Роман Полански, Уди Алън и Люк Бесон.

„Колектив 50/50“ осъжда увековечаването на открито сексисткия модел във филмовата индустрия. Безнаказаността на мъжете, обвинени в сексуално посегателство, продължава да бъде норма в света на киното. С тази селекция филмовият фестивал във Венеция показва своето презрение към жертвите на насилие и борбата срещу основаното на пола сексуално насилие в киносредите“, се казва още в изявлението.

Роман Полански, който е обявен за нежелан в Холивуд, е обект в САЩ на четири обвинения в сексуално насилие или изнасилване, които оспорва.

Почти цялата киноиндустрия отхвърли Уди Алън след обвиненията в сексуално насилие над осиновената му дъщеря. Той отрича тези обвинения, а двете проведени разследвания не намериха никакви доказателства в тяхна подкрепа.

Полански и Алън участват с новите си филми на кинофестивала във Венеция извън конкурса, а Люк Бесон, окончателно оправдан по обвиненията в изнасилване през юни 2023 г., ще се състезава в основната програма с филма си „Dogman“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg