Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Феномен“ живее отзад напред във Варна

Христо Бойчев е написал пиесата "Феномен" за естонски актьор. - „Феномен“ живее отзад напред във Варна

Христо Бойчев е написал пиесата "Феномен" за естонски актьор.

Христо Бойчев ще представи своя „Феномен“ за пръв път пред родна публика. Пиесата, написана от него специално за естонския актьор Мерт Меос, ще има премиера на Международния фестивал на монодрамата, който се провежда от 1 до 7 август във Варна. Спектакълът ще бъде показан на 5 август на открито в двора на крайморската художествена галерия.

Героят на Бойчев живее отзад напред – последователно се случват издигането на Берлинската стена, Втората световна война, появата на Хитлер и Първата световна война.

На фестивала ще гостуват трупи от Канада, Косово, Израел, Естония и Полша. Откриването е в Археологическия музей, където от 21, 20 ч. ще има премиера на книгата на Йордан Георгиев „Без маски“ с участието на Боян Папазов, Божана Апостолова и музикална формация „Акустична стая“.

В деня на откриването е и първото представление – „Речта на селския крал“, моноспектакъл на Деян Мачев. Българско е и следващото участие – Савина Бързева в „Надежда сляпата“ от Боян Папазов на 2 август. Следващият ден е за „Амок“ – моноспектакъл на Ментор Зимберай от Косово.

Ето и останалите заглавия: „О, моя Ирма!“ (Канада), „Гимпел Глупакът“ (Израел), „Орфей и Евридика“ (Полша) и „Здравейте, обичам те“ с Бойка Велкова и Стефан Спасов.

Закриването на 7 август е обявено като Вечер, посветена на Велко Кънев (1948-2011) и Чочо Попйорданов (1964-2013) и представяне на изложба в пространството на фестивалната сцена с техни фотографии. Участват Мария Сапунджиева, Георги Мамалев и Антон Радичев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg