Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Феноменално труден литературен пъзел нареден за трети път за 70 г. насам

Историята за убийства, която „не е за хора със слаби сърца“, има над 32 млн. комбинации

„Челюстната кост на Каин“. Илюстрация: Издателство „Unbound“ - Феноменално труден литературен пъзел нареден за трети път за 70 г. насам

„Челюстната кост на Каин“. Илюстрация: Издателство „Unbound“

Един от най-трудните литературни пъзели – мистерия за убийства, чиито страници са разбъркани – бе подреден едва за трети път след 70 години опити. „Cain’s Jawbone“ (Челюстната кост на Каин) е създаден от Едуард Матърс, първият автор на кръстословици за „Обзървър“, и е публикуван за първи път през 1934 г.

Пъзелът се предлага в кутия, цената му е 36 долара (27,20 паунда) в „Амазон“. Има над 32 млн. варианта историята да бъде разказана правилно и убийствата в нея да бъдат разрешени, отбелязва „Гардиън“. Предупреждава се, че е „феноменално труден“ и „не е за хора със слаби сърца“.

През 30-те години едва двама читатели успяват да разплетат мистерията, като за усилията си са наградени с 25 паунда.

През 2017 г. попечителският тръст на писателя Лорънс Стърн получава копие от пъзела и Патрик Уайлдгъст, куратор на британския музей „Шанди хол“, си поставя за цел да го нареди. И успява.

През 2019 г. мистерията е публикувана отново от издателство „Unbound“, което вдига наградата на хиляда паунда за читателя, който успее да я разреши. Джон Финмор, британски комедиен писател и радиоводещ, е един от 12-те читатели, които решават да опитат и единственият, който разгадава мистерията, макар и да признава, че е много над неговите възможности. Помага му обаче уединението, което предлага изолацията у дома заради коронавируса. Решението му отнема 4 месеца.

Не последователни 4 месеца, но трябваше да разпръсна страниците на свободното легло у дома и от време на време се занимавах с това, взирах се, докато челото ми едва ли не прокърви, прекарвах цял час онлайн да проучвам историята на разни затвори или нещо друго, разменях страниците, местех една назад или напред – разказва той. –  Как някой я е разрешил преди ерата на интернет, не мога дори да предполагам.“

Уайлдгъст потвърждава успеха на Финмор. Той подхожда по различен начин – първо опитва да реши пъзела като печата на машина целия роман, записвайки си всяка литературна препратка. След като това не проработва, той опитва да потърси копия на книгата в различни библиотеки с надеждата, че някой е оставил бележки, които да го насочат в правилната посока. Това също не сработва, но след още много опити, Уайлдгъст се справя с проблема.

И двамата, разрешили загадката, казват, че ще пазят отговора на сигурно място и в тайна, за да може пъзелът да предизвика и следващите поколения. От попечителския тръст на Лорънс Стърн казват, че е възможно да има и други възможни решения и когато те се появят, ще съобщят на читателите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах