VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Фермери запалили пожара в Амазония, твърдят природозащитници

Президентът на Бразилия подозира умишлен акт на НПО, а министърът на околната среда вини вятъра и въздуха

Сателитна снимка от НАСА - димът от пожарите може да се наблюдава от космоса. - Фермери запалили пожара в Амазония, твърдят природозащитници

Сателитна снимка от НАСА - димът от пожарите може да се наблюдава от космоса.

Амазония гори – и най-вероятно огънят е тръгнал от човешка ръка. Според природозащитните организации и изследователите, пламъците, които трета седмица изпепеляват дъждовни гори, са започнали от животновъди, които обикновено по това време на годината палят земята, за да я превърнат в пасища, съобщава Си Ен Ен.

Вижте още: АМАЗОНИЯ ГОРИ С РЕКОРДНИ ТЕМПОВЕ

Това не е първият пожар в Амазония – тази година общо 72 843 пожара са възникнали в района на горите, което е с 84% повишение спрямо миналата година. Екваториалните гори на Амазония произвеждат около 20% от кислорода на Земята и често са определяни за „белите дробове на планетата“.

По-голямата част от пожарите са причинени от човека, смята директорът на неправителствената организация „Amazon Watch“ и допълва, че дори по време на сухия сезон в Амазония не възникват лесно пожари заради влагата в гората. Но животновъди и фермери отдавна използват техниката с подпалването, за да почистят земята – и според природозащитниците именно това е причината за 99% от огнищата в горите.

Америка за България

Откакто тази седмица пожарите влязоха в новините по цял свят, се търсят различни виновници за възникването им – според бразилския министър на околната среда Рикардо Салес, фаталната искра е причинена от сухото време, вятъра и горещините. Метеоролозите веднага го обориха и потвърдиха, че подобни гори не биха се запалили, вследствие на природни явления, например светкавица.

Освен това, пожарите съвпадат с палежите на обработваемата земя по това време на годината (сухия сезон) от фермерите в Бразилия, защото сега растителността гори най-лесно. Пикът на сезона тепърва предстои през септември, но в сравнение с други години унищожението днес е „безпрецедентно“, коментира председателят на „Amazon Watch“. Фермерите са особено смели през 2019 г., защото смятат, че имат подкрепата на бразилския президент Жаир Болсонаро. Още при встъпването си в длъжност той обеща, че ще възстанови икономиката на страната, използвайки потенциала на Амазония.

Природозащитните организации обвиняват за огнените бедствия тъкмо него. Според тях, Болсонаро насърчава обезлесяването, като в същото време е отслабил контрола над регулациите на околната среда. Президентът не признава Парижкото климатично споразумение и обяснява, че „ако беше добро, американците нямаше да го напуснат“.

Бразилският държавен глава прехвърли вината върху неправителствените организации, отбелязвайки, че палежът е умишлен. През юли сателитни данни показаха рязко повишение в обезлесяването на региона и след остра международна реакция Германия и Норвегия прекратиха финансирането си на т. нар. „амазонски фонд“, от който се издържат редица НПО-та, но и държавни организации, пише „Гардиън“. След като финансирането на НПО-тата било спряно, те просто искали да докарат проблеми на Бразилия „за да посрамят правителството“, твърди Болсонаро. Попитан от журналисти дали може да докаже твърденията си, че природозащитници палят горите и после снимат огъня с камера, той отговори „че просто има такова усещане“.

Пожарите в Амазония предизвикаха широка реакция и в политическите среди – френският президент Емануел Макрон нарече огнената стихия „международна криза“ и предложи проблемът да стане основна тема на срещата на Г-7. Но неговият интерес към бързото потушаване на огнищата предизвика яростна реакция от страна на бразилския президент.

Съжалявам, че президентът Макрон иска да се възползва от проблем, който е на Бразилия и на другите амазонски страни, за собствена политическа облага“, написа Болсонаро в Туитър, наричайки тона на Макрон „сензационен“.

Във втора публикация в Туитър Болсонаро написа:

Предложението на френския президент проблемите на Амазония да се обсъждат на Г-7 без участието на страните от региона напомня на колониалистко мислене, неприемливо за XXI век“.

Малко по-късно към нападките се присъедини и бразилският външен министър Ернесто Араужо, който използва социалната мрежа, за да поговори за „дивашката и нечестна“ международна кампания срещу нацията му. Министърът е на мнение, че тя е възникнала „защото президентът Болсонаро изгражда Бразилия наново“:

Кризата с околната среда“ изглежда е последното оръжие, останало в арсенала от леви лъжи, опитващи се да задушат този факт“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg