Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Фермери запалили пожара в Амазония, твърдят природозащитници

Президентът на Бразилия подозира умишлен акт на НПО, а министърът на околната среда вини вятъра и въздуха

Сателитна снимка от НАСА - димът от пожарите може да се наблюдава от космоса. - Фермери запалили пожара в Амазония, твърдят природозащитници

Сателитна снимка от НАСА - димът от пожарите може да се наблюдава от космоса.

Амазония гори – и най-вероятно огънят е тръгнал от човешка ръка. Според природозащитните организации и изследователите, пламъците, които трета седмица изпепеляват дъждовни гори, са започнали от животновъди, които обикновено по това време на годината палят земята, за да я превърнат в пасища, съобщава Си Ен Ен.

Вижте още: АМАЗОНИЯ ГОРИ С РЕКОРДНИ ТЕМПОВЕ

Това не е първият пожар в Амазония – тази година общо 72 843 пожара са възникнали в района на горите, което е с 84% повишение спрямо миналата година. Екваториалните гори на Амазония произвеждат около 20% от кислорода на Земята и често са определяни за „белите дробове на планетата“.

По-голямата част от пожарите са причинени от човека, смята директорът на неправителствената организация „Amazon Watch“ и допълва, че дори по време на сухия сезон в Амазония не възникват лесно пожари заради влагата в гората. Но животновъди и фермери отдавна използват техниката с подпалването, за да почистят земята – и според природозащитниците именно това е причината за 99% от огнищата в горите.

Франциско

Откакто тази седмица пожарите влязоха в новините по цял свят, се търсят различни виновници за възникването им – според бразилския министър на околната среда Рикардо Салес, фаталната искра е причинена от сухото време, вятъра и горещините. Метеоролозите веднага го обориха и потвърдиха, че подобни гори не биха се запалили, вследствие на природни явления, например светкавица.

Освен това, пожарите съвпадат с палежите на обработваемата земя по това време на годината (сухия сезон) от фермерите в Бразилия, защото сега растителността гори най-лесно. Пикът на сезона тепърва предстои през септември, но в сравнение с други години унищожението днес е „безпрецедентно“, коментира председателят на „Amazon Watch“. Фермерите са особено смели през 2019 г., защото смятат, че имат подкрепата на бразилския президент Жаир Болсонаро. Още при встъпването си в длъжност той обеща, че ще възстанови икономиката на страната, използвайки потенциала на Амазония.

Природозащитните организации обвиняват за огнените бедствия тъкмо него. Според тях, Болсонаро насърчава обезлесяването, като в същото време е отслабил контрола над регулациите на околната среда. Президентът не признава Парижкото климатично споразумение и обяснява, че „ако беше добро, американците нямаше да го напуснат“.

Бразилският държавен глава прехвърли вината върху неправителствените организации, отбелязвайки, че палежът е умишлен. През юли сателитни данни показаха рязко повишение в обезлесяването на региона и след остра международна реакция Германия и Норвегия прекратиха финансирането си на т. нар. „амазонски фонд“, от който се издържат редица НПО-та, но и държавни организации, пише „Гардиън“. След като финансирането на НПО-тата било спряно, те просто искали да докарат проблеми на Бразилия „за да посрамят правителството“, твърди Болсонаро. Попитан от журналисти дали може да докаже твърденията си, че природозащитници палят горите и после снимат огъня с камера, той отговори „че просто има такова усещане“.

Пожарите в Амазония предизвикаха широка реакция и в политическите среди – френският президент Емануел Макрон нарече огнената стихия „международна криза“ и предложи проблемът да стане основна тема на срещата на Г-7. Но неговият интерес към бързото потушаване на огнищата предизвика яростна реакция от страна на бразилския президент.

Съжалявам, че президентът Макрон иска да се възползва от проблем, който е на Бразилия и на другите амазонски страни, за собствена политическа облага“, написа Болсонаро в Туитър, наричайки тона на Макрон „сензационен“.

Във втора публикация в Туитър Болсонаро написа:

Предложението на френския президент проблемите на Амазония да се обсъждат на Г-7 без участието на страните от региона напомня на колониалистко мислене, неприемливо за XXI век“.

Малко по-късно към нападките се присъедини и бразилският външен министър Ернесто Араужо, който използва социалната мрежа, за да поговори за „дивашката и нечестна“ международна кампания срещу нацията му. Министърът е на мнение, че тя е възникнала „защото президентът Болсонаро изгражда Бразилия наново“:

Кризата с околната среда“ изглежда е последното оръжие, останало в арсенала от леви лъжи, опитващи се да задушат този факт“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах