Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фестивал превръща реките на София в места за култура, отдих и спорт

Началото е на 26-27 септември на три локации край Перловската и Владайската река

Владайска река при Лъвов мост, където ще се разположи чат от фестивала „Реките на София“, е едно от най-атрактивните места за фотографите в столицата. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Фестивал превръща реките на София в места за култура, отдих и спорт

Владайска река при Лъвов мост, където ще се разположи чат от фестивала „Реките на София“, е едно от най-атрактивните места за фотографите в столицата. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Да превърне реките на София от неугледни и изоставени места в пространства за спорт, отдих и култура ще работи инициативата „Реките на София“. Първа стъпка към промяната на „каналите“ на столицата ще бъде този уикенд, на 26 и 27 септември, когато фестивалът ще се разположи на Перловската река до Националния стадион „Васил Левски“, Владайската река до Лъвов мост и в кв. „Зона Б-5“ до ул. „Три уши“.

В двата почивни дни се очаква каналите да се изпълнят с живот. Посетителите ще могат да се включат в маратон по протежението на Владайска река, да посетят базари, да рисуват и да се включат в редица игри и развлекателни инициативи.

Гостите на фестивала може да участват с идеите си и в дискусия за бъдещето на софийските реки и да дадат своя отговор на въпроса „За какво бихте ги използвали?“.

„Фестивал: Реките на София“ е първата от поредица инициативи, които целят промяна на нагласата на софиянци към каналите. Организатори са фондация „Колективът“, обединяваща експерти, институции и общественост в проекти, свързани с тактически намеси в градската среда, които да засилват културния и социален живот в града. Целта им е постепенно да превърнат софийските реки в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и постижими намеси.

Инициативата няма да се изчерпи само с тези два дни. През ноември „Реките на София“ се завръща с „Работилница“, когато ще се търсят експертни мнения от хора, които знаят, могат и искат да намерят трайни решения за подобряване на състоянието на реките на София и превръщането им в паркове.

Зад инициативата „Реките на София“ стоят организации, бизнеси и отделни граждани – партньори и участници в програмата на фестивала са градската комуникационна агенция „Imp-Act“, фондация „Кредо Бонум“, Спортен клуб „Begach“, „Be Duende“, „квАРТал“, „Botanic Lab“, „Битака“, #soСофия, „Subcultura“, „Кинематограф“ и други.

Програмата, локациите и събитията на фестивала

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90