Фестивал превръща реките на София в места за култура, отдих и спорт

Началото е на 26-27 септември на три локации край Преловската и Владайската река

Владайска река при Лъвов мост, където ще се разположи чат от фестивала „Реките на София“, е едно от най-атрактивните места за фотографите в столицата. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Фестивал превръща реките на София в места за култура, отдих и спорт

Владайска река при Лъвов мост, където ще се разположи чат от фестивала „Реките на София“, е едно от най-атрактивните места за фотографите в столицата. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Да превърне реките на София от неугледни и изоставени места в пространства за спорт, отдих и култура ще работи инициативата „Реките на София“. Първа стъпка към промяната на „каналите“ на столицата ще бъде този уикенд, на 26 и 27 септември, когато фестивалът ще се разположи на Перловската река до Националния стадион „Васил Левски“, Владайската река до Лъвов мост и в кв. „Зона Б-5“ до ул. „Три уши“.

В двата почивни дни се очаква каналите да се изпълнят с живот. Посетителите ще могат да се включат в маратон по протежението на Владайска река, да посетят базари, да рисуват и да се включат в редица игри и развлекателни инициативи.

Гостите на фестивала може да участват с идеите си и в дискусия за бъдещето на софийските реки и да дадат своя отговор на въпроса „За какво бихте ги използвали?“.

„Фестивал: Реките на София“ е първата от поредица инициативи, които целят промяна на нагласата на софиянци към каналите. Организатори са фондация „Колективът“, обединяваща експерти, институции и общественост в проекти, свързани с тактически намеси в градската среда, които да засилват културния и социален живот в града. Целта им е постепенно да превърнат софийските реки в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и постижими намеси.

joystation.bg

Инициативата няма да се изчерпи само с тези два дни. През ноември „Реките на София“ се завръща с „Работилница“, когато ще се търсят експертни мнения от хора, които знаят, могат и искат да намерят трайни решения за подобряване на състоянието на реките на София и превръщането им в паркове.

Зад инициативата „Реките на София“ стоят организации, бизнеси и отделни граждани – партньори и участници в програмата на фестивала са градската комуникационна агенция „Imp-Act“, фондация „Кредо Бонум“, Спортен клуб „Begach“, „Be Duende“, „квАРТал“, „Botanic Lab“, „Битака“, #soСофия, „Subcultura“, „Кинематограф“ и други.

Програмата, локациите и събитията на фестивала

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах