Фестивал възпитава софиянци да не изхвърлят храна

В продължение на един месец темата в над 30 столични заведения ще бъде отговорната консумация

Божана Кацарова е сред шеф-готвачите, които в рамките на кампанията ще изготвят специални рецепти, оползотворявайки продукти, които иначе биха отишли на боклука. Снимка: Личен архив - Фестивал възпитава софиянци да не изхвърлят храна

Божана Кацарова е сред шеф-готвачите, които в рамките на кампанията ще изготвят специални рецепти, оползотворявайки продукти, които иначе биха отишли на боклука. Снимка: Личен архив

Светът отдавна се бори със свръхпроизводството на храна, една трета от която се озовава на боклука. Най-сетне и у нас започва да се говори за това – от 15 ноември в рамките на един месец в София ще се проведе първото издание на фестивала „Don’t Waste, Taste“ („Не хаби, а вкуси“). Целта на кампанията е да обедини възможно най-много заведения за хранене и да даде пример за устойчиви практики по темата за  разхищението.

Изхвърлянето на храна води до редица други проблеми, с които климатичните активисти все по-упорито се борят – загуба на ценни ресурси като земеделска земя и вода, финансов капитал, изразходена енергия при производството и обработката.

Идеята на фестивала е да предложи начини за справяне на проблема със загубата на храна на регионално ниво, да повиши културата на хранене на софиянци, както и на осъзнатост за проблемите с хранителното разхищение и последиците му за човека, икономиката и околната среда; да се дадат практични примери за намаляването му на територията на София – от общинските регулации, през частния бизнес до гражданина и неговото лично домакинство.

Кампанията ще се проведе в над 30 заведения в столицата, които предстои да бъдат обявени. Три от тях вече са известни. Божана Кацарова, победителка в кулинарното предаване „Мастър шеф“ за 2018 г., сподели в пост във Фейсбук, че е поканена от две улични каравани в центъра на София да изготви специални рецепти за фестивала. Паралелно в столицата ще се провеждат лекции, дискусии и обучения през целия месец, тематични кулинарни събития с гост-готвачи от България и света, музикални събития.

Америка за България