Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Фестивал възпитава софиянци да не изхвърлят храна

В продължение на един месец темата в над 30 столични заведения ще бъде отговорната консумация

Божана Кацарова е сред шеф-готвачите, които в рамките на кампанията ще изготвят специални рецепти, оползотворявайки продукти, които иначе биха отишли на боклука. Снимка: Личен архив - Фестивал възпитава софиянци да не изхвърлят храна

Божана Кацарова е сред шеф-готвачите, които в рамките на кампанията ще изготвят специални рецепти, оползотворявайки продукти, които иначе биха отишли на боклука. Снимка: Личен архив

Светът отдавна се бори със свръхпроизводството на храна, една трета от която се озовава на боклука. Най-сетне и у нас започва да се говори за това – от 15 ноември в рамките на един месец в София ще се проведе първото издание на фестивала „Don’t Waste, Taste“ („Не хаби, а вкуси“). Целта на кампанията е да обедини възможно най-много заведения за хранене и да даде пример за устойчиви практики по темата за  разхищението.

Изхвърлянето на храна води до редица други проблеми, с които климатичните активисти все по-упорито се борят – загуба на ценни ресурси като земеделска земя и вода, финансов капитал, изразходена енергия при производството и обработката.

Идеята на фестивала е да предложи начини за справяне на проблема със загубата на храна на регионално ниво, да повиши културата на хранене на софиянци, както и на осъзнатост за проблемите с хранителното разхищение и последиците му за човека, икономиката и околната среда; да се дадат практични примери за намаляването му на територията на София – от общинските регулации, през частния бизнес до гражданина и неговото лично домакинство.

Кампанията ще се проведе в над 30 заведения в столицата, които предстои да бъдат обявени. Три от тях вече са известни. Божана Кацарова, победителка в кулинарното предаване „Мастър шеф“ за 2018 г., сподели в пост във Фейсбук, че е поканена от две улични каравани в центъра на София да изготви специални рецепти за фестивала. Паралелно в столицата ще се провеждат лекции, дискусии и обучения през целия месец, тематични кулинарни събития с гост-готвачи от България и света, музикални събития.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3