Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Фестивалът „Удсток 50“ пропадна, но ще има нещо по-хубаво

Вместо Джей Зи в Мериленд, феновете ще могат на чуят Сантана, „Дуби Брадърс” и Джон Фогърти на оригиналното място

„Удсток“ през 1969 г. Снимка: Уикипедия - Фестивалът „Удсток 50“ пропадна, но ще има нещо по-хубаво

„Удсток“ през 1969 г. Снимка: Уикипедия

„Със съжаление съобщаваме, че поредица от непредвидени затруднения направи невъзможно провеждането на фестивала, който си представяхме – със страхотните артисти, които бяхме ангажирали, и социалния ангажимент, който очаквахме“, обяви Майкъл Ланг, съосновател на „Удсток фестивал на музиката и изкуствата“.

„Благодарим на артистите, феновете и партньорите, които стояха до нас, въпреки всички несгоди”, казва Ланг, цитиран от различни медии.

Преди петдесет години в край градчето Бетел, Ню Йорк, се проведе фестивал, който ще остане жив завинаги в паметта на Америка и голяма част от останалия свят. Фестивалът „Удсток” през 1969 г. се превърна във връхна точка на хипи движението в ерата на рокендрола и свободната любов, с участието на суперзвезди като Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Сантана. Пет десетилетия по-късно един от първоначалните му организатори искаше да отдаде почит с „Удсток 50” – фестивал, обединяващ множество музикални актове, стари и нови, за да отбележи 50-годишнината на онзи уикенд на музика, мир и любов.

До 31 юли планът беше „Удсток 50” да се състои от 16 до 18 август 2019-а – в същия уикенд на месеца, както през 1969 г. край Бетел, Ню Йорк. Локацията, на която трябваше да се състои „Удсток 50” бе променяна няколко пъти поради проблеми с разрешителното за събитието, като вариантите в щата Ню Йорк отпаднаха. В крайна сметка организаторите избраха концертния комплекс на открито „Мериуедър Пост“ в Колумбия, Мериленд.

Всъщност, дори оригиналният „Удсток” не беше в град Удсток, Ню Йорк. Той се проведе на мястото на ферма край Бетел, Ню Йорк, което е на около час и половина път с кола от Удсток. Двадесет и пет години по-късно „Удсток 1994” се проведе в друга ферма в Соугъртис, Ню Йорк, на десет мили от Удсток. После „Удсток 1999” намери малко странно място за фестивал на мира – военновъздушната база „Грифис“ в Рим, Ню Йорк, на около 150 мили.

Преди няколко дни звездите Джон Фогърти и Джей Зи обявиха, че се отказват от участие. Отмяната доведе до финала на объркана сага, започнала по-рано тази година. През април маркетингова фирма, която финансираше фестивала, реши да оттегли подкрепата си и предложи на организаторите на фестивала да отменят събитието. Но някои, включително основният промоутърът Ланг, един от създателите на оригиналния фестивал през 1969 г., заявиха, че продължават.

Сред първоначално обявените още през март 2019-а хедлайнери бяха групи като „Дъ Килърс”, „Дед & Къмпани”, „Имаджин Драгънс”, „Портюгал” и соло артисти като Джей Зи, Майли Сайръс, Маги Роджърс и Чанс дъ Рапър – еклектична смесица от представители на различни жанрове, някои от които като Сантана, Дейвид Кросби и Джон Фогърти, дори участвали в първия „Удсток”. Споменати бяха още: „Ракаунтърс“, „Блек Кийс“, Джанел Моно, Бранди Карлайл и др.

Но на 26 юли, точно след като „Удсток 50” потвърди промяната на местоположението в Мериленд, всички останали изпълнители бяха официално освободени от договорите си, съобщи „Билборд”. Ако някой пристигне в „Мериуедър Пост“ на 16 или 18 август, там ще е празно. (Но на 17 август ще има концерт на „Смашинг Пъмпкинс”, без никаква връзка с „Удсток 50”.)

Паметна плоча за първия „Удсток“, поставена през 1984 г. Снимка: Уикипедия

Макар и идеята за „Удсток 50” да се провали, годишнината от легендарния фестивал все пак ще бъде отбелязана. Град Бетел ще отдаде почит на „Удсток”, като между 15 и 18 август на същото поле, където се е провел оригиналният фестивал, Центърът за изкуства „Бетел Удс“ планира музикален уикенд, а близкият музей в града разполага със специални експонати за историята на фестивала. Ще свирят и пеят звезди като Арло Гътри – участвал и през 1969-а, Ринго Стар и неговата група, Карлос Сантана, „Дуби брадърс”, Джон Фогърти от „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл”, „Тедески Тръкс Бенд” и други. Това звучи дори по-добре от звездите на отменения „Удсток 50”.

Вижте още: УДСТОК, КОГАТО СВЕТЪТ БЕШЕ ПО-ЛОШ ОТ ДНЕШНИЯ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах