Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фестивалът в Кан през 2020: неясно кога и как

Организаторите съобщават за компромисен вариант без конкурса за „Златна палма“

През 2020 г. фестивалът трябваше да се проведе между 12 и 23 май, после беше отложен за за края на юни и началото на юли. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фестивалът в Кан през 2020: неясно кога и как

През 2020 г. фестивалът трябваше да се проведе между 12 и 23 май, после беше отложен за за края на юни и началото на юли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради коронавирусната пандемия филмовият фестивал в Кан няма да се проведе в обичайната си форма, съобщават организаторите в официалния сайт на форума. Но конкурс за наградата „Златна палма“ засега не се очертава. Ще се проведат само някои от паралелните програми. Как точно и кога – не става ясно.

Изявлението бе публикувано ден след като френският президент Еманюел Макрон съобщи, че поне до средата на юли ще бъдат забранени събитията със струпвания на хора. Фестивалът трябваше да се проведе от 12 до 24 май, но заради кризата с COVID-19 бе отложен за края на юни и началото на юли.

Вижте още: ФЕСТИВАЛЪТ В КАН ЗАСТРАШЕН ОТ НОВО ОТЛАГАНЕ

„След съобщението на френския президент от 13 април става ясно, че 73-ият Международен филмов фестивал в Кан няма да може да се проведе дори в края на юни и началото на юли, както бе предвидено след отлагането. Очевидно трябва да приемем, че фестивалът в Кан тази година няма да се състои в обичайната си форма“, пишат организаторите.

Въпреки това, отбелязват те, са били проведени разговори с професионалисти в бранша от страната и чужбина – и всички те се съгласили, че фестивалът е „основен стълб“ за филмовата индустрия и трябва да продължи да подкрепя киното.

Когато отмине кризата, чието разрешение остава приоритет за всички, трябва да затвърдим и докажем важността на киното, и ролята, която творбите, творците, кината и публиката имат в нашия живот“, продължава съобщението.

Затова фестивалът през 2020 г. ще продължи с някои от паралелните си програми – „Седмица на критиката“, „Fortnight of Directors“, ACID.

„Всички сме наясно, че здравната ситуация в света внася несигурност“, завършва обръщението на организаторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg