Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Фестивалът в Кан ще се проведе, въпреки коронавируса

Във Франция забраниха събития със струпвания на повече от 1000 души

15 май 2019-а, актрисата Ел Фанинг пристига на прожекцията на „Клетниците“ във Фестивалния дворец в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фестивалът в Кан ще се проведе, въпреки коронавируса

15 май 2019-а, актрисата Ел Фанинг пристига на прожекцията на „Клетниците“ във Фестивалния дворец в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подготовката на филмовия фестивал в Кан, който ще се проведе от 12 до 23 май, продължава по план, въпреки опасенията в киноиндустрията от коронавируса. На 8 март Франция забрани прояви, събиращи повече от хиляда души на едно място, в опит да се ограничи разпространението на заразата и тогава мнозина предположиха, че изискването ще попречи на провеждането на тазгодишното издание.

При нас нищо не се променя – коментира говорител на фестивала пред „Гардиън“. – Екипът на фестивала преговаря с общината и префектурата и ще предприеме всички необходими мерки, за да спази закона.

Въпреки наближаващото начало, единствената официална информация до момента е обявяването на селекцията „Cinefondation’s Atelier“, където ще бъдат представени 16 надежди в режисурата.

На 5 март френските власти забраниха публични събирания на повече от 5000 души в затворено пространство, която важи до края на май. В неделя забраната падна на 1000 души, без да е ясно колко време ще продължи.

Най-големият салон – във Фестивалния дворец, има 2300 места. Миналогодишното издание на събитието привлече повече от 12 500 гости. В имейл от миналата седмица от фестивала потвърждават, че основната пресконференция, на която ще бъдат обявени гости и програма, ще се проведе по план на 16 април и отбелязват, че акредитациите са с 9% повече от 2019 г. Сред тях е и тази на критика проф. Божидар Манов, който ще предава специално за „Площад Славейков“ от Лазурния бряг.

Тежката ситуация в Италия поставя под въпрос дали коронавирусът няма да провали Венецианския филмов фестивал през септември. Не е ясно дали ще се поведе и форумът в Торонто – в Канада също има заболели от COVID-19, но положението е овладяно. Запитани от „Гардиън“, от двете събития информират, че внимателно следят ситуацията, но все още е рано да преценят дали болестта ще попречи на плановете им.

Въпреки очакванията киноиндустрията да загуби близо 5 млрд. долара вследствие на затворените кина по цял свят и страха на зрителите от коронавируса, боксофисът в САЩ остава стабилен. Миналия уикенд анимационният филм „Напред“ е заел първо място по гледаемост с 40 млн. долара приход – резултатът е по-нисък от обикновено за филм на студиото, но се вписва в прогнозните суми на компанията, направени преди вирусът да засегне САЩ.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах