VivaPay

Фестивалът в Кан ще се проведе, въпреки коронавируса

Във Франция забраниха събития със струпвания на повече от 1000 души

15 май 2019-а, актрисата Ел Фанинг пристига на прожекцията на „Клетниците“ във Фестивалния дворец в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фестивалът в Кан ще се проведе, въпреки коронавируса

15 май 2019-а, актрисата Ел Фанинг пристига на прожекцията на „Клетниците“ във Фестивалния дворец в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подготовката на филмовия фестивал в Кан, който ще се проведе от 12 до 23 май, продължава по план, въпреки опасенията в киноиндустрията от коронавируса. На 8 март Франция забрани прояви, събиращи повече от хиляда души на едно място, в опит да се ограничи разпространението на заразата и тогава мнозина предположиха, че изискването ще попречи на провеждането на тазгодишното издание.

При нас нищо не се променя – коментира говорител на фестивала пред „Гардиън“. – Екипът на фестивала преговаря с общината и префектурата и ще предприеме всички необходими мерки, за да спази закона.

Въпреки наближаващото начало, единствената официална информация до момента е обявяването на селекцията „Cinefondation’s Atelier“, където ще бъдат представени 16 надежди в режисурата.

На 5 март френските власти забраниха публични събирания на повече от 5000 души в затворено пространство, която важи до края на май. В неделя забраната падна на 1000 души, без да е ясно колко време ще продължи.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Най-големият салон – във Фестивалния дворец, има 2300 места. Миналогодишното издание на събитието привлече повече от 12 500 гости. В имейл от миналата седмица от фестивала потвърждават, че основната пресконференция, на която ще бъдат обявени гости и програма, ще се проведе по план на 16 април и отбелязват, че акредитациите са с 9% повече от 2019 г. Сред тях е и тази на критика проф. Божидар Манов, който ще предава специално за „Площад Славейков“ от Лазурния бряг.

Тежката ситуация в Италия поставя под въпрос дали коронавирусът няма да провали Венецианския филмов фестивал през септември. Не е ясно дали ще се поведе и форумът в Торонто – в Канада също има заболели от COVID-19, но положението е овладяно. Запитани от „Гардиън“, от двете събития информират, че внимателно следят ситуацията, но все още е рано да преценят дали болестта ще попречи на плановете им.

Въпреки очакванията киноиндустрията да загуби близо 5 млрд. долара вследствие на затворените кина по цял свят и страха на зрителите от коронавируса, боксофисът в САЩ остава стабилен. Миналия уикенд анимационният филм „Напред“ е заел първо място по гледаемост с 40 млн. долара приход – резултатът е по-нисък от обикновено за филм на студиото, но се вписва в прогнозните суми на компанията, направени преди вирусът да засегне САЩ.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg