Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фестивалът в Кан застрашен от ново отлагане

Президентът Еманюел Макрон съобщи, че поне до средата на юли струпването на хора във Франция ще остане забранено

Кадър от закриващата церемония на 72-то издание на фестивала в Кан през 2019 г. 73-ото трябваше да се проведе между 12 и 23 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фестивалът в Кан застрашен от ново отлагане

Кадър от закриващата церемония на 72-то издание на фестивала в Кан през 2019 г. 73-ото трябваше да се проведе между 12 и 23 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в телевизионно интервю, че карантината в страната се удължава до 11 май и поне до средата на юли ще остане забранено струпването на хора заради продължаващата пандемия от коронавирус. Това означава, че филмовият фестивал в Кан, който трябваше да се проведе през май, ще бъде отложен за втори път. 

Вижте още: КИНОФЕСТИВАЛЪТ В КАН СЕ ОТЛАГА

Организаторите се готвеха да го осъществят в края на юни или началото на юли – но така или иначе съобщиха още при първото отлагане, че ще чакат зелена светлина от Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и от общинската управа на Кан, за да анонсират новите дати на 73-ото издание на кинофорума.

По-късна дата на провеждане от края на юни обаче означава, че фестивалът ще влезе в един вече натоварен период – в твърде близки дати ще се проведат още фестивалите във Венеция, Торонто и Сан Себастиан. Организаторите на форума в Кан все още не са коментирали изявлението на Макрон.

Кината във Франция са затворени от 15 март. С удължаването на карантината те няма да отворят до 1 май, а също така и театрите, ресторантите и баровете в страната.

Във Франция карантината бе обявена на 17 март. В следващите дни страната се превърна в една от най-силно засегнатите от заразата с над 136 хил. инфектирани и 15 хиляди смъртни случая.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg