VivaPay

Фестивалният дворец в Кан дава подслон на хора без дом

Там те могат да нощуват, докато трае карантината

72-ото издание на фестивал в Кан е отложено за края на юни заради пандемията от коронавирус. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Фестивалният дворец в Кан дава подслон на хора без дом

72-ото издание на фестивал в Кан е отложено за края на юни заради пандемията от коронавирус. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фестивалният дворец в Кан, където в момента трябваше да тече подготовка за началото на кинофестивала през май, няма да приеме най-големите имена в света на филмовото изкуството тази пролет, след като събитието бе отложено. Вместо това голямата залата отвори вратите си за хората без дом, които няма къде да останат, докато трае карантината, наложена от властите заради коронавируса, съобщава „france24.com“.

Събитията на Лазурния бряг трябваше да започнат на 12 май и да продължат до 23 май, но организаторите на форума го отложиха за края на юни. От 21 март Фестивалният дворец дава подслон на хората в неравностойно положение и всяка вечер там отсядат между 50 и 70 души.

Миналата седмица президентът Еманюел Макрон посъветва французите да стоят по домовете, за да ограничи бързото разпространение на заразата. Това обаче се оказа голям проблем за регистрираните 12 хил. бездомни. Те нямат достъп също до санитарни продукти, течаща вода и често страдат от хронични болести.

На входа на Фестивалния дворец в Кан човек с маска мери температурата на всеки желаещ да пренощува там. Вътре пространството е разделено на зона за хранене, за къпане, за гледане на телевизия и за настолни игри. В стая с нисък таван са разположени леглата, разделени на три дълги редици. От Фестивалния дворец са се погрижили и за най-добрия приятел на човека – има къщички за четири кучета.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg