Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Фестивалният оркестър и Емил Табаков, вдъхновени от зимата

Празничният новогодишен концерт в зала 1 на НДК със солисти Лия Петрова и Михаил Петров

Емил Табаков за поредна година ще дирижира Фестивалния оркестър на празничния новогодишен концерт. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Фестивалният оркестър и Емил Табаков, вдъхновени от зимата

Емил Табаков за поредна година ще дирижира Фестивалния оркестър на празничния новогодишен концерт. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Зимата е основен герой в Празничния новогодишен концерт, който ще се проведе в първия ден от 2020 г. в зала 1 на НДК. Озаглавен „Вдъхновени от зимата“, той ще представи „хладни“ произведения на Жак Офенбах, Йозеф Щраус и други в изпълнение на Фестивалния симфоничен оркестър със солистите Лия Петрова (цигулка) и Михаил Петров (виолончело). Диригент ще бъде Емил Табаков. 

В програмата влизат валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах, „Виелицата” на Георгий Свиридов, „Ледената девойка” на Едвард Григ, „Зимно настроение” от Йозеф Щраус и др.

28-годишната Лия Петрова ще отправи поздрав към публиката за Новата година с „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате. Другият солист в концерта, Михаил Петров, също е на 28. Ще го чуем в „Унгарска рапсодия“ на Давид Попер. Двете произведения, заедно с музика от Глинка, Елгар, Сен-Санс, Карл Дженкинс и други, ще оформят зимния музикален пейзаж в празничния концерт на 1 януари, кулминация в програмата на Новогодишния фестивал.

Билетите за „Вдъхновени от зимата“ вече са в продажба. Тази събота и неделя (26 и 27 октомври) билетите за всички събития от Новогодишния музикален фестивал са с намаление от 20%. Билети с отстъпка може да купите за откриващия концерт на Камерния оркестър на Театър „Ла Скала“, за балета „Дон Кихот“ от Минкус, за концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски и за концерта на Нова година „Вдъхновени от зимата“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах