VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Фестивалният оркестър и Емил Табаков, вдъхновени от зимата

Празничният новогодишен концерт в зала 1 на НДК със солисти Лия Петрова и Михаил Петров

Емил Табаков за поредна година ще дирижира Фестивалния оркестър на празничния новогодишен концерт. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Фестивалният оркестър и Емил Табаков, вдъхновени от зимата

Емил Табаков за поредна година ще дирижира Фестивалния оркестър на празничния новогодишен концерт. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Зимата е основен герой в Празничния новогодишен концерт, който ще се проведе в първия ден от 2020 г. в зала 1 на НДК. Озаглавен „Вдъхновени от зимата“, той ще представи „хладни“ произведения на Жак Офенбах, Йозеф Щраус и други в изпълнение на Фестивалния симфоничен оркестър със солистите Лия Петрова (цигулка) и Михаил Петров (виолончело). Диригент ще бъде Емил Табаков. 

В програмата влизат валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах, „Виелицата” на Георгий Свиридов, „Ледената девойка” на Едвард Григ, „Зимно настроение” от Йозеф Щраус и др.

28-годишната Лия Петрова ще отправи поздрав към публиката за Новата година с „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате. Другият солист в концерта, Михаил Петров, също е на 28. Ще го чуем в „Унгарска рапсодия“ на Давид Попер. Двете произведения, заедно с музика от Глинка, Елгар, Сен-Санс, Карл Дженкинс и други, ще оформят зимния музикален пейзаж в празничния концерт на 1 януари, кулминация в програмата на Новогодишния фестивал.

Билетите за „Вдъхновени от зимата“ вече са в продажба. Тази събота и неделя (26 и 27 октомври) билетите за всички събития от Новогодишния музикален фестивал са с намаление от 20%. Билети с отстъпка може да купите за откриващия концерт на Камерния оркестър на Театър „Ла Скала“, за балета „Дон Кихот“ от Минкус, за концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски и за концерта на Нова година „Вдъхновени от зимата“.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg