Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фестивалният оркестър и Емил Табаков, вдъхновени от зимата

Празничният новогодишен концерт в зала 1 на НДК със солисти Лия Петрова и Михаил Петров

Емил Табаков за поредна година ще дирижира Фестивалния оркестър на празничния новогодишен концерт. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Фестивалният оркестър и Емил Табаков, вдъхновени от зимата

Емил Табаков за поредна година ще дирижира Фестивалния оркестър на празничния новогодишен концерт. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Зимата е основен герой в Празничния новогодишен концерт, който ще се проведе в първия ден от 2020 г. в зала 1 на НДК. Озаглавен „Вдъхновени от зимата“, той ще представи „хладни“ произведения на Жак Офенбах, Йозеф Щраус и други в изпълнение на Фестивалния симфоничен оркестър със солистите Лия Петрова (цигулка) и Михаил Петров (виолончело). Диригент ще бъде Емил Табаков. 

В програмата влизат валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах, „Виелицата” на Георгий Свиридов, „Ледената девойка” на Едвард Григ, „Зимно настроение” от Йозеф Щраус и др.

28-годишната Лия Петрова ще отправи поздрав към публиката за Новата година с „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате. Другият солист в концерта, Михаил Петров, също е на 28. Ще го чуем в „Унгарска рапсодия“ на Давид Попер. Двете произведения, заедно с музика от Глинка, Елгар, Сен-Санс, Карл Дженкинс и други, ще оформят зимния музикален пейзаж в празничния концерт на 1 януари, кулминация в програмата на Новогодишния фестивал.

Билетите за „Вдъхновени от зимата“ вече са в продажба. Тази събота и неделя (26 и 27 октомври) билетите за всички събития от Новогодишния музикален фестивал са с намаление от 20%. Билети с отстъпка може да купите за откриващия концерт на Камерния оркестър на Театър „Ла Скала“, за балета „Дон Кихот“ от Минкус, за концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски и за концерта на Нова година „Вдъхновени от зимата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg