Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филхармонията отмени концерт на руски виртуоз заради изказването му за войната в Украйна

Пианистът Борис Березовски заяви по Първи канал: „Не може ли вече да не ни пука, да ги обкръжим, да им спрем тока...“ (видео)

Пианистът Борис Березовски зададе „наивен въпрос“ по Първи канал как Русия да приключи съпротивата на Киев. Снимка: Стопкадър - Филхармонията отмени концерт на руски виртуоз заради изказването му за войната в Украйна

Пианистът Борис Березовски зададе „наивен въпрос“ по Първи канал как Русия да приключи съпротивата на Киев. Снимка: Стопкадър

Прочутият руски музикант Борис Березовски получи отказ за концерт в България заради изказването му за войната в Украйна по Първи канал на руската държавна телевизия, научи „Площад Славейков“. Пианистът трябваше да излезе пред нашата публика на 5 юни в Зала „България“ заедно със Софийската филхармония, но участието му в коментарното предаване „Время покажет“ възмути директора на Филхармонията Найден Тодоров и днес той му е писал, че концертът му в София ще бъде отменен.

В предаването го питат:

„Често сте пътували на Запад. Защо на Запад не си задават въпроса защо в родилния дом е била една-единствена родилка?“ (Става дума за бременната жена в бомбардираната от руснаците акушеро-гинкологична болница в Мариупол, по-късно жената почина заедно с новороденото – бел. ред.)

На което пианистът отговаря:

„В западните медии всичко е една голяма лъжа. Върви една такава инфо война. И двете страни са еднозначно определени. Там са сто процента „за“, тук също. Има гласове на Запад, специално донесох видео, на големите политолози, които ред по ред обясняват, че цялата тази ситуация е по вина на Запада и САЩ. Това трябва да се показва, защото на нас вече не ни вярват. Може да крещим, да застанем на главата си и да доказваме – никой няма да повярва“.

На въпроса как Русия да спечели „тази игра със Запада“, музикантът отвръща:

„Не е нужно да я печелим. Трябва просто да си направум тук, у нас, нещо прилично и симпатично. Няма друг изход“.

А как да построим отделен информационен свят, който да се основава на истината, пита водещият. Березовски казва:

„Истината накрая винаги излиза наяве. Ще мине година и истината ще победи“.

Водещият отбелязва, че руснаците са свикнали да живеят в трудности, а на Запад винаги е било удобно, на което Березовски има отговор:

„Не ми дреме за Запада, те ще се справят. Трябва тук, сами, да направим забележително добро общшество. А те да си плащат колкото искат, аз през следващите три години там няма да ходя“.

По-нататък в предаването Березовски казва:

„Бих задал един наивен въпрос. Аз нищо не разбирам от война, до мен стои военен. Аз съм хуманитарист, музика там, такива работи… Не може ли вече да спрем да мислим за сроковете (на „военната операция“)… аз разбирам, че трябва всичко да се прави деликатно… Не може ли вече да не ни пука, да ги обкръжим, да им спрем тока (говоря за западните там, Киев и…)?“

„Не, не можем. Не може сами да създадем хуманитарна катастрофа“, му отвръща военният в студиото.

Участието му е било на 10 март. Найден Тодоров реагира веднага, когато узнава за думите на Березовски.

„Не можем да си позволим да делим сцената с човек, който излиза на телевизионния екран с идеи какво още може да се причини на страдащите хора в Киев – коментира пред „Площад Славейков“ Тодоров. – Тази война трябва да спре и ще отнеме години дори само за частично заздравяване на раните, които тя причини. Междувременно хората на изкуството следва да се борят за бързо и справедливо решение на този безумен конфликт, а не за неговото нагнетяване.

Борис Березовски е изключителен пианист и аз винаги ще го ценя като такъв. Но днес сме длъжни повече от всякога да кажем твърдо „Стоп“ на войната и всяко наше послание трябва да бъде безкомпромисно в тази посока – бъдещето на човешката цивилизация е възможно само докато ценим живота и уважаваме правото на избор на другите, дори когато не сме съгласни с него! Войната няма място като аргумент в развитието на едно общество, което възприема себе си за цивилизовано.“

По-късно Березовски заяви, че не е разбран правилно.

53-годишният Борис Березовски е един от най-големите музиканти на Русия, заслужил артист на РФ. Златен медалист от конкурса „Чайковски“. Гаспролира като солист с огромен успех по най-престижните музикални сцени по цял свят – Концертгебау – Амстердам, Нюйоркската филхармония, Националния оркестър на Франция, Мюнхенската филфармония… под диригентството на най-прославените диригенти на нашето време.

В София Березовски трябваше да излезе под диригентството на Гирберт Верга, за да изпълни Концерт за пиано и оркестър в ре бемол мажор от Арам Хачатурян, оп. 38, и Концерт за две пиана, перкусии и оркестър от Бела Барток (заедно с пианистката Пламена Мангова).

Вижте още: „СИЕЛА“ СПИРА ДА ИЗДАВА СЕРГЕЙ ЛУКЯНЕНКО ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ ПРОПУТИНСКИ ВЪЗГЛЕДИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg