Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филхармонията с концерт за 120 години Панчо Владигеров

Панчо Владигеров (1899 - 1978) - Филхармонията с концерт за 120 години Панчо Владигеров

Панчо Владигеров (1899 - 1978)

На 13 март се навършват 120 години от рождението на Панчо Владигеров, патриарх на българската композиторска школа. Дни по-късно – на 21 март, годишнината ще бъде почетена с концерт на Софийската филхармония с негови произведения – Концерт за цигулка и оркестър № 1, „Еврейска поема“ и „Дивертименто“за симфоничен оркестър.

„Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и най-възторжено възпява, Владигеров превръща в музика всичко, което допре. Роден музикант, още от най-ранни детски дни обречен на музиката, той непрекъснато създава своите нови, изненадващи творби – своите чудни „вариации на багри и теми“, които са едно от най-хубавите достояния на нашето музикално творчество“, казва поетът Николай Лилиев в реч на честване 50-годишнината на композитора.

Диригент на концерта на 21 март в зала „България“ ще бъде Георги Димитров, солист – цигуларят Марио Хосен.

Събитието ще постави начало на Европейския музикален фестивал 2019.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС