Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филхармонията с протест и контрапротест за нов директор

Силната кандидатура на диригента Найден Тодоров раздели оркестъра

За да отидат на митинга в петък в подкрепа на конкурса за нов директор, музикантите от Софийската филхармония трябва да избягат от работа. - Филхармонията с протест и контрапротест за нов директор

За да отидат на митинга в петък в подкрепа на конкурса за нов директор, музикантите от Софийската филхармония трябва да избягат от работа.

Да има или да няма нов директор Софийската филхармония? Проблем, който все повече прилича на фарс. В петък в Министерството на културата ще се проведе интервюто с претендентите за поста. Същата сутрин пред ведомството ще има протест срещу конкурса, а по пладне – в подкрепа на конкурса. Оркестърът е разделен – едните искат нов директор, другите – да си остане временно изпълняващата Светлина Терзиева.

След многократно насрочвани конкурси, от които не беше избиран титуляр за ръководния пост, сега най-сетне се появи ярък кандидат за властта във Филхармонията. Това е диригентът Найден Тодоров, в момента директор на Русенската опера. Останалите претенденти са Светлина Терзиева, Розалина Касабова и Ивайло Христов. В сряда обаче научихме, че в състава е взето решение за протест срещу конкурса и той ще се проведе в петък от 10 ч. на бул. „Стамболийски“ № 17. Мотивите за него бяха обяснени пред БНР от Нина Кръстева, председател на синдиката „Подкрепа“ в Хоровата капела „Светослав Обретенов“.

„Когато не можеш да поемеш своята морално-човешка отговорност за това, което ще се случи с бъдещия ти избор, просто не прави този избор в последния ден от пребиваването си в съответния институт или министерство – коментира Кръстева в ефира на националното радио. – Не е морално да се направи един избор на човек, когото ти ще завещаеш на следващия след теб да понесе отговорността. Отговорности трябва да се носят и морални, и материални – защото в Софийска филхармония бяхме свидетели на ремонт, извършен за близо 2 милиона лева, а след 3 години водата се стече по инструментите ни и трябваше да се организира нов спешен ремонт. И този ремонт в крайна сметка бе направен със средствата от фонд „Работна заплата“.“

Междувременно стана ясно, че в петък ще има още един протест – на останалите музиканти от Софийската филхармония, които държат конкурсът за директор да се състои. Акцията им е обявена за 13,30 ч., пак под прозорците на министъра на културата. Ако въобще успеят да отидат. Защото в четвъртък вечерта контрапротестиращите разбраха, че репетицията им в петък, която обикновено започва в 10 ч., този път е насрочена за 11 ч. Надали ще приключат за 2 часа и очевидно няма да могат да излязат на митинга пред министерството.

А ако въпреки всичко държат да имат нов директор, ще се наложи да не се подчинят на настоящия и да избягат в петък от работа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg