Филип Киркоров се включи в кампания в защита на Лукашенко

Екипът на певеца твърди, че не е бил наясно с подтекста на песента „Любимата си няма да дадем” (видео)

Снимка: Стопкадър от видеото на Филип Киркоров „Романы“ - Филип Киркоров се включи в кампания в защита на Лукашенко

Снимка: Стопкадър от видеото на Филип Киркоров „Романы“

Филип Киркоров се включи в създаването на песен, защитаваща президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщава руското издание „Комерсант”.

Песента, записана под девиза „Артисти за мир”, е наречена „Любимата си няма да дадем”. Това е цитат от речта на Лукашенко пред Националното събрание на Беларус от 4 август:

„Ние здраво държим в ръцете си бъдещето. Бъдещето на нашата независима Беларус. Страната си няма да дадем. Независимостта струва скъпо. Но си струва достатъчно, за да я съхраним и предадем на бъдещите поколения. Зад нас е Беларус – чиста и светла, честна и красива, трудолюбива, мъничко наивна и едва ранима. Но тя е наша, тя ни е любима. А любимата си няма да дадем”.

В песента, създадена насред най-масовите протести в бившата съветска република, участват няколко беларуски и няколко руски певци като Филип Киркоров, Анита Цой, Денис Майданов и други. Текстът е на Юлия Бикова и Евгений Олейник.

Америка за България

Припевът повтаря смисъла на речта на Лукашенко и го цитира буквално:

„Тук е небето ми, домът ми, сърцето,
тук е всичко родно, което обича детето,
Душата ми цяла родината моя обича.
И тук ще живеем, децата ни тука ще тичат.
В съгласие, мир и любов ще се съберем.
И знай – любимата си няма да дадем”.*

Авторката Юлия Бикова е била доверено лице на Александър Лукашенко на последните избори. През 2019 г. на концерта за една от националните артистични награди певицата е излязла на сцената под акомпанимента на по-малкия син на беларуския диктатор – Николай Лукашенко.

Прессекретариатът на Филип Киркоров обаче отрича, че певецът е записал песен в поддръжка на беларуския диктатор. В изявление екипът на изпълнителя твърди, че Киркоров просто е получил предложение да запише „хубава песен” и не е бил наясно, че в нея е използван цитат от Лукашенко.

През август множество руски и чужди артисти масово отказваха участия в концертите в подкрепа на президента на Беларус.

В момента в канала на Бикова в Ютюб, където е пусната песента, е изключена възможността за коментиране, за да не се допусне реакция от страна на протестиращите срещу Лукашенко беларуси.


* Преводът от руски език е на Силвия Недкова.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах