Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филип льо Роа и пропагандата, наречена „ислям”

„Портата на Месията“ не прави препратки към терористите от ДАЕШ, но четейки, съзнанието ви ще ви отнася натам

Златната порта в Йерусалим, зазидана през Средновековието, за да не се изпълни пророчеството, че през нея ще влезе Месията. - Филип льо Роа и пропагандата, наречена „ислям”

Златната порта в Йерусалим, зазидана през Средновековието, за да не се изпълни пророчеството, че през нея ще влезе Месията.

Има хора, способни трийсет години да рискуват живота си, за да получат отговор на въпроса „Кой съм аз?“. Филип льо Роа ще ви преведе през Йерусалим, Париж, Берлин и други столици, за да ви разкаже историята на един от тях – теолога Симон Ланж, французин, роден в Бейрут, който се превръща в мишена, без да знае защо.

portata

Преследват го в планетарен мащаб, а в тефтерчето му фигурират три въпроса: какво го свързва с Корана, кои са истинските му родители (осиновителите му умират в автомобилна катастрофа) и възможно ли е да открие някое късче от този пъзел в Кръжеца „Рьонан“. Между другото научаваме, че: Хомейни е най-четеният теолог през ХХ век; западняците не познават писанията на онези, чиито тези оборват; стратегията на ненасилието изисква да сториш най-напред на себе си онова, което искаш да сториш другиму; ислямът изобщо не е духовна, а по-скоро политическа и юридическа религия; „коран” произлиза от кариюн, което означава „четене на юдейско-християнски текстове”.

Портата на Месията е т.нар. Златна порта или една от осемте монументални порти на каменната стена, ограждаща четирите квартала на Стария Йерусалим: мюсюлмански, християнски, арменски и еврейски. Навремето прекият път към Храмовия хълм, или Площада на джамиите, минавал оттам, но през 1541-а портата била зазидана по заповед на Сюлейман Великолепни. Според християните Исус влязъл в Йерусалим точно през тази порта. Според юдейската традиция Месията също ще мине оттам, затова мюсюлманите решили да я зазидат. Портата щяла да се отвори, когато настъпи краят на света. Храмът на Ирод бил два пъти издиган и три пъти преименуван, ала от него днес са останали единствено подпорните стени на площада, както и части от арките. Назареите открай време са се опитвали да си възвърнат Йерусалим и да построят трети храм. През VІІ век Коранът бил създаден именно с тази цел и те влезли в Йерусалим като победители.

На практика Коранът, творение на назарейския прозелитизъм, бил преиначен от арабите, за да послужи на техните военни походи и пропаганда, която нарекли „ислям“. Следва въпросът: ако се оправдае хипотезата за корените на Корана, това ще преустанови ли разделението и противопоставянето? Разковничето е в думите на проф. Герд Погел:

„Историческите изследвания смущават единствено пазителите на догмата. А най-добрият начин да получиш отговор е да си задаваш въпроси. И да се съмняваш в общоприетото. Не оспорвам вярата на хората, нито положителното влияние, което тя може да има върху тях. Оспорвам зловредното ѝ въздействие, когато се използва за политически цели.“

Също като героите си Филип Льо Роа обикаля света, преследван единствено от въображението си и от своята любознателност. Неговата религия е седмото изкуство, неговата Библия е книгата „Хичкок/Трюфо” („Колибри“, 2005). Любовта му към автори като Филип К. Дик и Стивън Кинг го хвърля на попрището на литературата. Прави някои опити в областта на фентъзито и научната фантастика, но решава да остави този жанр в ръцете на своите идоли.

Така създава собствена вселена, населена от „маргинали”, където преобладават екшънът и духовността, маркирани с ужас и красота, бойни изкуства и рок, фалшификати и дзен прозрения. В резултат на една мистериозна среща на панаира на книгата в Порто Векио през 2013-а, Льо Роа се посвещава на тази книга.

„Портата на Месията” не прави препратки към терористите от ДАЕШ и с кървавите нападения във Франция, Тунис, Сирия, Кувейт и Сомалия – но четейки, съзнанието ви често ще ви отнася натам. Целта на тази книга е да забавлява. Но Филип льо Роа прави уговорката, че повечето от историческите и езиковите факти, описани в романа, са верни и се уповават на трудовете на известни ориенталисти, кодиколози, историци, филолози, палеографи и археолози, които са посветили живота си на научните изследвания на Корана. Някои от тези трудове са били публикувани, някои са излизали под псевдоним – често в ущърб на сигурността и кариерата на техния автор. Това ни навежда на мисълта, че отвъд забавлението има и друго, без значение дали авторът е имал подобни амбиции. Отвъд забавлението е предупреждението.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС