Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филип Рот и десетки творци: Тръмп вреди на Америка

Отворено писмо до президента заявява, че забраната му за имигранти е в противовес с националните интереси

Със спирането на пътуванията на творци от страните под забрана Тръмп би „заглушил съществените гласове и изостря омразата, която похранва глобален конфликт“, пишат в писмо 60 писатели, музиканти и художници, сред които и Филип Рот. - Филип Рот и десетки творци: Тръмп вреди на Америка

Със спирането на пътуванията на творци от страните под забрана Тръмп би „заглушил съществените гласове и изостря омразата, която похранва глобален конфликт“, пишат в писмо 60 писатели, музиканти и художници, сред които и Филип Рот.

Група от 60 писатели, актьори и музиканти, включително Филип Рот, Маргарет Атууд и Зейди Смит, подписаха писмо с призив към Доналд Тръмп да анулира изпълнителната си заповед, с която забранява влизането в Съединените щати на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население.

Съвместното писмо, разпространено от американското крило на организацията PEN, посочва, че последиците от заповедта са „изцяло в противовес с националните интереси на САЩ“. То поставя фокус върху известни творци, които вече са били засегнати от мярката, временно спряна от съдия в Сиатъл.

Групата дава за пример иранския режисьор Асгар Фархади, който е номиниран за Оскар за филма си „Търговският пътник“, но няма да присъства на церемонията в неделя. Те посочват още сирийския музикант Омар Сюлейман, който няма да може да свири в Световния музикален институт в Ню Йорк, както и сходната участ на драматурга Рама Хайдар, от палестинско-сирийски произход, който също трябваше да е гост в американския град през 2017 г.

„В държавите, които са най-засегнати от имиграционната забрана, има писатели, художници, музиканти и кинаджии, които често са начело на битките срещу потисничеството и терора“, се казва в писмото.

Авторите добавят, че със спирането на пътуванията на творци от страните под забрана Тръмп би „заглушил съществените гласове и изостря омразата, която похранва глобален конфликт“.

Сюзан Носел, изпълнителен директор на PEN-Америка, добавя:

„Затварянето на вратите ни за писатели, художници, музиканти и интелектуалци не само не прави Америка по-сигурна, но също и създава вид културен изолационизъм, който вреди на творческата тъкан на нашата нация“.

Въпреки враждебната реакция на заповедта, предизвикала транспортен хаос и широко осъдена и за първоначалната си идея, и за развитието ѝ, Тръмп заяви, че обмисля изцяло нова заповед, която навярно ще се различава „много малко“ от първата.

На пресконференцията след съдийското ограничение, американският президент заяви:

„Има огромни заплахи за държавата ни. Няма да позволим това да се случи. Ще продължим да работим за сигурността на страната си. Няма да допуснем тук хора, които искат да навредят на народа ни“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС