Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Призракът на Филип Рот. Джани Родари с граматика на фантазията

Най-интересните нови книги у нас в предстоящия месец

„Писателят призрак“ на Филип Рот е излизал на български език в периодика преди повече от 20 години. - Призракът на Филип Рот. Джани Родари с граматика на фантазията

„Писателят призрак“ на Филип Рот е излизал на български език в периодика преди повече от 20 години.

Първата книга за алтерегото на Филип Рот – Нейтън Цукърман, излиза на български език в края на месец септември. „Писателят призрак“ е оригинално издадена през 1979 г., а у нас текстът е поместен в брой на списание „Съвременник“ през 1993 г. (под заглавие „Писателят в сянка“) – сега обаче за първи път ще бъде в отделно книжно тяло. И други сериозни пропуски в съвременния пазар за нови книги ще бъдат запълнени през настоящия месец – задават се например преиздания на отдавна изчерпани творби на Джани Родари и Томас Харди. Съвсем ново за България заглавие ще прелистим от  Туве Янсон, а любителите на фантастиката най-сетне ще се доберат до новия роман на Дмитрий Глуховски.

roth2Филип Рот, един от най-знаковите съвременни американски писатели, в последните години се появява все „по-пълнокръвно“ и на български език – и беше време да излезе и първия Цукърман – „Писателят призрак“, достъпен само в трудно откриваем брой от началото на 90-те години на „Съвременник“. Датата за публикуване сега е 23-и септември, издателството е „Колибри“, а книгата ще се разпространява на цена от 14 лева.

Със сериозна задача да попълва литературни празнини се е заело в последните месеци издателство „Сиела“. Напоследък оттам преиздадоха редица важни книги, които от години не се намират по книжарниците – „Под стъкления похлупак“ на Силвия Плат, романите на Джеймс Клавел, „Богат, беден“ на Ъруин Шоу, „Смъртта е занимание самотно“ на Бредбъри и др.

Силно в тази задача ще е началото на новия литературен сезон. Към края на септември с марката на издателството ще се появят „Граматика на фантазията“ на Джани Родари, „Далече от безумната тълпа“ на Томас Харди и „Нови римски разкази“ на Алберто Моравия – нови книги, редактирани стари преводи и добро разпространение. Подготвя се още и сборник с разкази на Бранислав Нушич, но информацията около него засега е оскъдна.

toveНова порция от плътните разкази на скандинавката Туве Янсон пък се задава от „Жанет 45“. След „Пътуване с лек багаж“, „Куклената къща“ и „Честна измама“, възрастните почитатели на писателката, създала за децата света на муминтролите, ще получат и сборникът ѝ „Дъщерята на скулптора“.

Пловдивското издателство остава вярно на традицията си да хвърля амбициозни погледи и към по-непознати у нас литератури – до края на септември например се очаква „Сараевско Марлборо“ на хърватския босненец, както сам се нарича, Миленко Йергович, който дори ще присъства за премиерата си в България на 22 септември.

Феновете на фантастиката също имат повод да ликуват – със знака на „Сиела“ предстои да излезе мащабният роман „Бъдеще“ на Дмитрий Глуховски, авторът на вече ползващата се с култов статут в жанра „Метро 2033“.

За септември българските автори все още не са приоритет за големите издателства – това обаче се очаква да се промени и с наближаването на Коледа към книжарниците да потеглят нови заглавия на съвременните ни писатели. И така, засега на любителите на нова родна литература им остава търпеливо да почакат. Или пък да дадат шанс на писателското риалити „Ръкописът“, което тръгва по БНТ на 30 септември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90