Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филип Трифонов (луд за пенсия) и „липсата на елементарно възпитание“

Иван Попйорданов в отговор на Филип Трифонов

За 70-годишнината си през 2017-а актьорът Филип Трифонов получи най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век“ огърлие. Снимка: БГНЕС - Филип Трифонов (луд за пенсия) и „липсата на елементарно възпитание“

За 70-годишнината си през 2017-а актьорът Филип Трифонов получи най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век“ огърлие. Снимка: БГНЕС

Филип Трифонов няма да получи персонална пенсия за заслуги към българската култура. Това става ясно от поисканото от Иван Попйорданов право на отговор на откритото писмо на актьора, разпространено чрез социалните мрежи. Писмото на Филип Трифонов е публикувано в личния му профил във Фейсбук, но тъй като бе препечатано от „Площад Славейков“, ще поместим по желание на засегнатия Попйорданов и неговия отговор – въпреки че противоречи на принципа на нашата медия да не дава трибуна на автори, огласени като съпричастни към структурите на Държавна сигурност.

Писмото на Трифонов бе адресирано до Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в парламента, и в ироничен стил поставя въпроса дали актьорът да се надява приживе на по-висока пенсия. Размерът на специалната пенсия е 700 лв. До името си в скоби Трифонов написа „луд за пенсия“.

Иван Попйорданов е коментиран от Филип Трифонов в следния пасаж:

„За вероятния председател на комисията от Уикипедия научавам, че бил „театрал“ по професия… Че ДС псевдонимът му напомня за поговорката „огледал се Илия пак в тия“… Но за уникалния състав на „театралната трупа“, оторизирана да решава „кой, кой е“ в българското кино и в Уикипедия не пише!“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА ФИЛИП ТРИФОНОВ 

В отговор Попйорданов заявява, че писмото на Трифонов „показва липсата на елементарно възпитание и култура на общуване“.

Предлагаме Ви пълния текст на отговора на Иван Попйорданов:

„До всички български медии

Изпращам на Вашето внимание позиция по казуса с Филип Трифонов. Съгласно утвърдените правила и наредбата за предоставяне на държавни парични награди за лица с особени заслуги към държавата и нацията, при вземане на решения на поредната сесия на комисията към Министерството на културата, която се състои от 15 члена – представители на различни творчески съюзи и гилдии, се гласува тайно за всеки кандидат. Както председателят, така и останалите членове, имат право на един глас. Председателят има чисто административни функции, а протоколът от заседанията се утвърждава от министъра на културата Боил Банов.

Недопустимо [е] от страна на некласиралия се в поредната сесия Филип Трифонов да изразява лична неприязън и груби нападки към председателя на комисията – човек, който не се е запознал с правилата на комисията и процедурата по избор, но който претендира, че е част от интелектуалния елит на нацията.

Написаното писмо от Филип Трифонов показва липсата на елементарно възпитание и култура на общуване! Недопустимо!

С уважение, Иван Попйорданов“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах