Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филип Трифонов: Персонална пенсия дават само на членове на БКП артисти

Актьорът с ново отворено писмо, предизвикано от въпрос на „Дарик“ кои гласуват за персоналните пенсии на актьорите

„Като носител на ордените „Златен лъв“ (огърлие), „Златно перо“ (на закопчалка), „Златна книга“ (на копче), а доскоро и „Златна корона“ (на зъбче), аз от злато не се вълнувам - та камо ли от пенсия, и то персонална!“, казва Филип Трифонов. Снимка: Личен архив - Филип Трифонов: Персонална пенсия дават само на членове на БКП артисти

„Като носител на ордените „Златен лъв“ (огърлие), „Златно перо“ (на закопчалка), „Златна книга“ (на копче), а доскоро и „Златна корона“ (на зъбче), аз от злато не се вълнувам - та камо ли от пенсия, и то персонална!“, казва Филип Трифонов. Снимка: Личен архив

Ново отворено писмо разпространи чрез своя профил във Фейсбук актьорът Филип Трифонов. В него той заявява, че персонални пенсии у нас се дават само на бившите „народни“, „заслужили“ и членове на БКП артисти. Повод за тези думи е запитване на „Дарик“ в Министерството на културата кои са имената на участниците в комисията, гласувала тази пролет за персонални пенсии на творци с особени заслуги към българската култура. 

На 1 април актьорът написа отворено писмо, с което публично попита: „Да чакам ли персонална пенсия, или да пускам тото?“. В него той посочи присъствието на бивши сътрудници на Държавна сигурност в комисията, решавала за специалните пенсии – и по-специално Иван Попйорданов. Както стана ясно по-късно, Филип Трифонов не получи въпросната пенсия.

Предлагаме Ви пълния текст на новото отворено писмо, както и въведението към него.

„От „Дарик радио“ питат за имената на участвалите в комисия „Попов 15“ (наричана за краткост „поп“) и лишила актьора Филип Трифонов от пенсия, отпускана за творци с особени заслуги към българската култура. От Министерство на културата отказват подобна информация, позовавайки се на Закон за опазване на личните данни. Източник: „Дарик“ А.Д.

Отворено писмо
До Комисия „Поп “ в Министерство на културата, подбрана да решава „Кой кой е“ в българското кино

Уважаема комисия,

С излъчването на филми с мое участие напоследък: „Изпит“, „Преброяване на дивите зайци“, „Оркестър без име“, „Момчето си отива“, „Не си отивай“, БНТ няма за цел да ревизира Вашата преценка за приноса ми в българското киноизкуство. Открай време националната ни телевизия по този начин отбелязва годишнини на бележити наши киноматографисти. Но решението Ви да не получа така създадената пo закон „персонална“ пенсия ме върна към преживяно в миналото събитиие. Нещо като „дежа вю“ от 1973 г.

В зданието зад „Лъвов мост (известно и като „Дом на терора“) бяха наредени гишетата за издаване или по-точно за подаване на документи за издаване на „задгранични паспорти“. 26-годишен, с няколко главни роли в киното, с годеница във Франция и покана да ѝ гостувам в Париж! След всички саги около подаване, чакане, писане и попълване на документи… цивилна жена-генерал ми обясни, че нямам право да пътувам до френската столица, след като с поканителката-годеница не сме кръвни роднини!

„Защо не го напишете това някъде, да не си губим времето да пишем документи?“ – попитах…

„Как може да говорите така бе, другарю“ – само дето не рипна връз мен генералката (вероятно баба на някой от членовете на Вашата комисия).

„Ами как да станем кръвни роднини, като не ме пускате да се видим“ – може би трябваше да ѝ кажа.

Та и „Дарик радио“ сега, като питат кой от вас как се казва (не какъв му е ДС-псевдонимът), нито искат да злоупотребяват с партийната принадлежност на баба ви, нито с броя на червените кръвни телца в хемоглобина на личния ви лекар. От „Дарик“ искат да Ви питат:

„Защо не напишете някъде в сайта си, че „персонална“ пенсия се издава само за бившите „народни“, „заслужили“ и членове на БКП артисти?“

Скъпи деца и внуци на другари и другарки,

От „авторски права“ за излъчен филм получавам средно по 25 лева, а като носител на ордените „Златен лъв“ (огърлие)*, „Златно перо“ (на закопчалка), „Златна книга“ (на копче), а доскоро и „Златна корона“ (на зъбче), аз от злато не се вълнувам – та камо ли от пенсия, и то персонална! Важното е да сме здрави, за да ни отказвате.

С уважение: Филип Иванов
08.06.2018 г. България

P.S. На 14 юни операторът Радослав Спасов (на снимката зад камерата) навършва 75 години и в БНТ в неделя от 15, 55 ч. отново ще излъчи новелата „Изпит“ от „Шарен свят“.“


* Вероятно има предвид наградата „Златен век“ – бел. ред.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg