СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филип Трифонов пие чай

Филип Трифонов - Филип Трифонов пие чай

Филип Трифонов

Елен Колева, която с парите на бившия си милионер осъди стария си работодател Ивайло Христов заради неизплатени заплати в Модерен театър, може би играе себе си в най-новото представление на Народния театър „Чайки пият чай (Аншлаг)”.

Елен Колева и нейният сценичен олигарх

Елен Колева и нейният сценичен олигарх

Пиесата на украинския драматург Александър Мардан разказва реално случила се история в Русия за трупа, която ухажва олигарх, за да поправи покрива на театъра. Богаташът осъществява мечтата си да играе на сцената и да спи с актрисата (Eлен), която е гледал като Нина Заречная в „Чайка”. Докато паралията се нанася да заживее на сцената, нова фаворитка репетира Чеховата пиеса и разсъждава какво би се случило, ако Заречная не беше оставена без наследство, би ли я изоставил Тригорин, би ли се самоубил Трепльов?

Спектакъл в спектакъла се е получил до края на първата една трета от действието, благодарение на Филип Трифонов. Той е единствената притегателна сила на сцената в образа на режисьора-директор на театъра. Не е нужно да му се мотаят други на сцената, дори красивата Елен Колева.

Представлението спокойно може да се кръсти „Филип Трифонов пие чай“, защото режисурата увисва в един момент и нищо не може да спаси великолепната пиеса. Постановчик на спектакъла е Росица Обрешкова – племенница на Стефан Данаилов и негов асистент в НАТФИЗ. Обрешкова отново е получила шанса да поставя в Народния театър, за разлика от много по-умели режисьори. Актьорите й за пореден път опитват да се издърпат сами за косата от истинския бъркоч на сцената. Единствено от любезност да не наради достойнството на тези клетници, зрителят не излиза на бегом от салона. Обрешкова скоро ще осъзнае пълната противоположност на думата „Аншлаг” в заглавието на пиесата – аншлаг се използва за напълно продадено представление, каквото „Чайки пият чай” няма как да бъде.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

ДС