Филипика в памет на Филип

Филип Трифонов и Невена Коканова в „Момчето си отива“, 1972 г. Сценарий: Георги Мишев. Снимка: Национална филмотека - Филипика в памет на Филип

Филип Трифонов и Невена Коканова в „Момчето си отива“, 1972 г. Сценарий: Георги Мишев. Снимка: Национална филмотека

Случайността, която още наричат Бог, го избра на кастинг. Имаше и втори дубъл: „Не си отивай!“ (няма я кинокритиката да напомни). Рано или късно всичко си отива – доброто винаги по-рано.

Филип си тръгна, но Ран, момчето от лентите, остава да напомня момчешките години на волността, на фуражките, летящи във въздуха. „Шапка на тояга“ всъщност беше първото заглавие. Други едни фуражки, с лъскави козирки, казваха пред строя: „Непанятна! Наложи!“. Нямаше още интернети и гугъли, Ран четеше хартиени носители и спореше с редактори: „Вашите вестници не са интересни!“… Сега би казал: „Вашите филми…“.

Беше момче от неореализма, прашец от световното течение в киноизкуството, което не можа да пусне корен в родната социалистическа целина. Не само Ран, не успя един Ран(гел), нито Палечко, вълшебникът на римите, който казваше:

„Знаем всичко, дори на латински. И е някак тъжно това“.

***

Б.Р. Жокери за участниците в телевизионни състезания: Рангел – български кинорежисьор, „Палечко“ – поема от български поет и киносценарист.


Източник: в. „Стършел“

Вижте още: ИМА И ТАКАВА БЪЛГАРЩИНА

И ФИПО ВЕЧЕ Е ТАМ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90