Филм и книга търсят автора на пиесите на Шекспир

Лиза Боева и Ицко Финци пътешестват по местата, споменати в пиесите на английския бард

Актьорът Ицхак Финци в образа на режисьора Т. С. Селзник в сцена от филма „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“. - Филм и книга търсят автора на пиесите на Шекспир

Актьорът Ицхак Финци в образа на режисьора Т. С. Селзник в сцена от филма „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“.

Съществувал ли е Шекспир, или образът му е прикритие за английски лорд, който упражнявал тайно таланта си? Отговорът на този въпрос търси режисьорката Лиза Боева в своя филм „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“ с участието на актьора Ицко Финци.

Прожекцията на филма е на 1 октомври в столичното кино „Одеон“. Съвместно с художествено-документалната продукция ще бъде представен и академичният труд „Проектът Уилям Шекспир“. И в двата Боева защитава тезата, че истинският автор на Шекспировото творчество е Роджър Манърс, пети граф Рътланд.

„Най-известният човек, който никога не е съществувал“ бе показан преди около година в зала „България“, когато Финци отбеляза своя рожден ден с концерт. Сега предстои първата прожекция в киносалон.

Вижте още: ИЦКО ФИНЦИ НА 85 – ТАКОВА ЧУДО И ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“ НЕ Е ВИЖДАЛА

Америка за България

Във филма Финци е в образа на театралния режисьор Т. С. Селзник, обсебен от идеята, че Шекспир не е истинският автор на пиесите, познати днес като Шекспирови. В търсене на истината, той се отправя на пътешествие по местата, споменати в пиесите – в Англия, Италия и Дания, за да докаже, че Шекспир не е реална личност, а единствено актьор и успешен предприемач. Според него творецът, създал „Хамлет“ и „Крал Лир“, е друга личност, пожелала да остане анонимна.

Ицко Финци и Лиза Боева по време на снимки в Италия. Снимка: Личен архив