Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Филм и книга търсят автора на пиесите на Шекспир

Лиза Боева и Ицко Финци пътешестват по местата, споменати в пиесите на английския бард

Актьорът Ицхак Финци в образа на режисьора Т. С. Селзник в сцена от филма „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“. - Филм и книга търсят автора на пиесите на Шекспир

Актьорът Ицхак Финци в образа на режисьора Т. С. Селзник в сцена от филма „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“.

Съществувал ли е Шекспир, или образът му е прикритие за английски лорд, който упражнявал тайно таланта си? Отговорът на този въпрос търси режисьорката Лиза Боева в своя филм „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“ с участието на актьора Ицко Финци.

Прожекцията на филма е на 1 октомври в столичното кино „Одеон“. Съвместно с художествено-документалната продукция ще бъде представен и академичният труд „Проектът Уилям Шекспир“. И в двата Боева защитава тезата, че истинският автор на Шекспировото творчество е Роджър Манърс, пети граф Рътланд.

„Най-известният човек, който никога не е съществувал“ бе показан преди около година в зала „България“, когато Финци отбеляза своя рожден ден с концерт. Сега предстои първата прожекция в киносалон.

Вижте още: ИЦКО ФИНЦИ НА 85 – ТАКОВА ЧУДО И ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“ НЕ Е ВИЖДАЛА

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Във филма Финци е в образа на театралния режисьор Т. С. Селзник, обсебен от идеята, че Шекспир не е истинският автор на пиесите, познати днес като Шекспирови. В търсене на истината, той се отправя на пътешествие по местата, споменати в пиесите – в Англия, Италия и Дания, за да докаже, че Шекспир не е реална личност, а единствено актьор и успешен предприемач. Според него творецът, създал „Хамлет“ и „Крал Лир“, е друга личност, пожелала да остане анонимна.

Ицко Финци и Лиза Боева по време на снимки в Италия. Снимка: Личен архив

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах