Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм, който започва с порно, спечели „Златна мечка“ на „Берлинале“

Произведение, което намира неправдите в обществото за по-перверзни от домашно порнографско видео (видео)

„Каръшко чук***е или шантаво порно“ е заснет през лятото на 2020 г. и в повечето сцени всички актьори са с маски.  - Филм, който започва с порно, спечели „Златна мечка“ на „Берлинале“

„Каръшко чук***е или шантаво порно“ е заснет през лятото на 2020 г. и в повечето сцени всички актьори са с маски.

Румънският режисьор Раду Жуде получи „Златна мечка“ на Международния кинофестивал в Берлин (1 – 5 март) с филма „Bad Luck Banging or Loony Porn“ (Каръшко чук***е или шантаво порно). Социалната сатира за секса, лъжите и записването на видеа е заснет по време на локдауна от лятото на 2020 г. 

Филмът победител започва с домашен порно запис, но според Жуде перверзията е в това този материал да се смята за по-неприличен от расизма, антисемитизма и национализма в обществото, отбелязва „Холивуд Рипортър“. Режисьорът е носител на „Сребърна мечка“ от 2015 г. с „Аферим“.

„Bad Luck Banging…“ раздели критиците и е поредното доказателство за стремежа на журито на „Берлинале“ да отличава експериментални или противоречиви проекти. „Каръшко чук***е или шантаво порно“ улавя перфектно цайтгайста на пандемията, обосновават се от журито.

„Сребърна мечка“ отиде при „Колелото на късмета и фантазията“, драма с почти изцяло женски актьорски състав на японския режисьор Рьосуке Хамагучи.

Най-добър режисьор стана унгарецът Денеш Над за дебюта му „Естествена светлина“. Филмът разказва за унгарски войници от Втората световна война, докато патрулират из студените гори в Украйна в търсене на съветски партизани.

Специалната награда на журито бе присъдена на Мария Спет за „Господин Бахман и неговия клас“, документална продукция за немски учител и последната му година с клас, съставен предимно от имигранти и деца от малцинствата.

За първа година „Берлинале“ остави зад гърба си половото разделение в актьорските категории и през 2021 г. бе присъдена само една „Сребърна мечка“ за актьорство. Статуетката отиде при Марен Егерт за ролята ѝ в научно-фантастичната комедия „Аз съм твоят мъж“. Отличието за поддържаща роля отиде при Лила Кицлингер за „Гора – виждам те навсякъде“, най-новия филм на унгарския режисьор Бенедек Флийгауф – поредица от седем последователни семейни спора с участието както на професионални актьори, така и на аматьори.

Заради короновирусната пандемия „Берлинале“ отмени традиционната си церемония и раздели фестивала на две събития. Тази седмица се проведе онлайн фестивал, насочен предимно към международната индустрия, чуждестранните критици и купувачи. Междувременно течеше и традиционният европейски филмов пазар. От 9 до 20 юни фестивалът ще проведе второто си издание, на което филмите от програмата ще бъдат излъчени пред публика.

В тази необичайна година всички шестима членове на международното жури са носители на първа награда от кинофорума. Четирима от тях – румънската режисьорка Адина Пинтилие, италианският режисьор Джанфранко Роси, босненската режисьорка Ясмина Жбанич и унгарската режисьорка и сценаристка Илдико Енеди – гледаха селекцията на живо в Берлин. В журито влизат още израелецът Надав Лапид и иранецът Мохамад Расулов, който все още е под домашен арест за „пропаганда срещу държавата“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg