Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Филм на арабски представя Израел на Оскарите

„Пясъчна буря“ спечели националната награда на страната на бурна церемония

„Пясъчна буря“, който тръгва по кината в Съединените щати в сряда, по-рано тази година получи и наградата на журито на фестивала „Сънданс“. - Филм на арабски представя Израел на Оскарите

„Пясъчна буря“, който тръгва по кината в Съединените щати в сряда, по-рано тази година получи и наградата на журито на фестивала „Сънданс“.

Официалният представител на Израел за чуждоезичен филм на Оскарите е драма, в която диалогът – за първи път – е изцяло на арабски. „Пясъчна буря“ разказва за живота на бедуинските жени в бедно и консервативно южно село. Това е режисьорски дебют за Елите Зексер и спечели правото да се представи на Оскарите, след като спечели наградата за най-добър филм на Израелските филмови и телевизионни награди, предава „Гардиън“.

Отличието бе връчено на бурна церемония миналата седмица. В нея главните актриси, и двете израелки от арабски произход, отказаха да се присъединят към културния министър на страната Мири Регев на сцената.

„Пясъчна буря“, който тръгва по кината в Съединените щати в сряда, по-рано тази година получи и наградата на журито на фестивала „Сънданс“.

Филмът разказва за жена, която се подготвя да посрещне семейството си за отпразнуването на брака на съпруга си за втора, по-млада жена, и която открива, че една от дъщерите ѝ има тайна връзка със съученик.

Зексер обяснява, че е била вдъхновена да изследва темата след като придружавала майка си, фотограф, да документира бедуинско село. Пред сайта „ИндиУайър“ по-рано тази година тя разказа:

„Един ден тя ме покани да се присъединя към нея. Бях пленена незабавно. Денят стана седмици, после месеци, после години. Тези жени се превърнаха в близки приятелки, историите им станаха много близки до сърцето ми.

По време на едно от посещенията ни, бяхме с младо момиче на сватбата ѝ за човек, за когото тя се омъжваше само за да угоди на семейството си, докато тайно обича друг. Минути преди да го срещне за първи път, тя се обърна към мен и каза: „Това никога няма да се случи с моята дъщеря“. Погледнах я и стомахът ми се сви. Това беше моментът, в който знаех, че трябва да направя този филм“.

„Пясъчна буря“ е кулминацията на години работа – включително и снимането на късометражен филм по същата тема, който е бил показан на бедуини, за да посочат дали е автентичен. Зексер е прекарала и две години в учене на арабски език, така че да се чувства комфортно режисирайки на чужд език.

Голям проблем се оказало намирането на бедуински актьори – в крайна сметка били наети израелски араби, които научили диалекта специално за филма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах