Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм на българин в Ъгъла на късометражното кино в Кан

„Това е твоето бебе“ на Христо Порязов с премиера в София на 16 март

„Това е твоето бебе“ ще може да се види от хиляди режисьори и продуценти от цял свят в панела Short Film Corner – Ъгъла за късометражно кино. - Филм на българин в Ъгъла на късометражното кино в Кан

„Това е твоето бебе“ ще може да се види от хиляди режисьори и продуценти от цял свят в панела Short Film Corner – Ъгъла за късометражно кино.

Испанско-българският късометражен филм на Христо Порязов – „Това е твоето бебе“, ще има премиера у нас на 16 март (четвъртък) от 19,30 часа в „Сити Марк Арт Център“ (бившето кино „Левски“). Проектът на режисьора, който е в подкрепа на донорството на органи, е селектиран и за тазгодишното издание на фестивала в Кан, макар и не в състезателната програма. „Това е твоето бебе“ ще може да се види от хиляди режисьори и продуценти от цял свят в панела Short Film Corner.

Филмът е заснет миналата година в Мадрид по действителен случай. Сюжетът разглежда темата за майчинството и съпричастността към децата, както и вярата, че починалите продължават да живеят чрез живите.

В ролите са испанки, които се занимават предимно с театър – за най-малката актриса, 5-годишната Хулия Санчес, това е дебют в киното. Ана Килиан, на 30 години, влиза в образа на жената, дарила сърцето на покойното си дете. Майка на момиченцето, приело органа, а Елиани Ередия.

След българската си премиера в четвъртък, „Това е твоето бебе“ ще бъде представен в испанската столица на 18 и 21 март, като покани за там имат посланикът ни Иван Кондов и културното ни аташе Виолина Петкова.

Освен в Кан, филмът предстои да участва в различни програми и на други водещи световни фестивали, като тези в Мадрид, Сараево, София и „Сънданс“.

Какво е Short Film Corner?

Да бъдеш в панела Short Film Corner (букв. – Ъгълът на късометражното кино) не е същото като да си приет в официалната програма в Кан. В Ъгъла режисьорите регистрират своите филми и ако отговарят на определени условия (предимно технологични – максимална дължина на продукцията, ограничение за един филм на режисьор, да не са били излъчвани в интернет и др.), те биват регистрирани за участие срещу такса от 85 евро.

Short Film Corner по същество е филмов пазар, изначално замислен като начин да се помогне на амбициозни режисьори да се докоснат до истинския фестивал – но самият панел всъщност не е филмов фестивал.

Персоналната страница на „Това е твоето бебе“ в каталога за късометражно кино в Кан.

Другата значима разлика е екранното време на филмите в Short Film Corner – за тях не се гарантира безплатна прожекция, въпреки че всеки режисьор може срещу няколкостотин евро да наеме малка зала за това. Проектите в Ъгъла попадат в Дигиталната филмотека на Кан и може да бъдат видени от хиляди други режисьори и продуценти през нея.

Създателите им пък получават достъп до редица конференции, творчески работилници и среща. Такъв е в случаят с Христо Порязов например – той ще участва в разговор с тазгодишния директор на журито, Педро Алмодовар.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg