Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм на „Нетфликс“ с 45 млн. гледания за 1 седмица!

Eдва ли и половината от тези зрители биха отишли да гледат „Кутия за птици“, ако го даваха по кината

В „Кутия за птици“ персонажите могат да говорят, но нямат право да гледат - защото ако видят мистериозните същества, завладели света, ще умрат.  - Филм на „Нетфликс“ с 45 млн. гледания за 1 седмица!

В „Кутия за птици“ персонажите могат да говорят, но нямат право да гледат - защото ако видят мистериозните същества, завладели света, ще умрат.

Най-обсъжданият филм в САЩ (и не само там) в последните дни на старата и първите на новата година се казва „Кутия за птици“. Апокалиптичният трилър на „Нетфликс“ е феноменален по няколко причини – първата от тях е, че според данни на стрийминг платформата през премиерната си седмица е бил гледан от 45 милиона зрители.

Новината бе обявена в Туитър акаунта на компанията на 29 декември:

„Тази сутрин си свалихме превръзката от очите и видяхме, че 45 037 125 „Нетфликс“-абоната вече са гледали „Кутия за птици“ — най-добрите първи 7 дни за оригинален филм на Нетфликс!“

Това е рекорд за първа седмица на „Нетфликс“ (романтичната комедия „До всички момчета, които съм обичала“ има вече 80 млн. гледания, но за период от почти 5 месеца). Вярно е, че анализатори на филмовия пазар изразяват съмнение в тези числа, които няма как да бъдат проверени. Но на практика е вероятно зрителите са доста повече, защото в много от домакинствата с абонамент за „Нетфликс“ са го гледали по повече от един човек (да не говорим за зрителите в торент сайтовете). Ако филмът беше тръгнал по кината, едва ли и половината от тези 45 млн. биха отишли да го гледат, но дори и тогава – при цена приблизително осем долара за билет, резултатът пак щеше да рекорден.

Зрителите може и да са много, но не всички са във възторг, а пък критиците – още по-малко. В сайта „Ротън Томатоус“ 63% от отзивите за „Кутия за птици“ са положителни, в IMDb средната зрителска оценка е 6.7 от 10, а средната критическа – 52 от 100.

Всички отбелязват приликата с един от най-добрите хорър филми на миналата година – постапокалиптичния трилър „Нито звук“, където героите бяха принудени да не издават никакви звуци, за да не бъдат убити от извънземни чудовища, които се ориентират само по звука. В „Кутия за птици“ персонажите могат да говорят, но нямат право да гледат – защото ако видят мистериозните същества, завладели света, ще умрат. (Можем да очакваме появата на хорър, в който чуването ще се окаже смъртоносно опасно.)

Вижте още: ШШШШШШШШШШШШШТ!

Филмът със Сандра Бълок, в който тя трябва да защити две деца без имена, наричани просто Момче и Момиче, от застрашително мистериозно присъствие, тръгна на 21 декември. В него през повечето време повечето актьори – Джон Малкович, Треванте Роудс, също носят превръзки на очите, за да избегнат убийствения зрителен контакт с чудовищата.

Популярността на филма обаче доведе до един неочакван проблем за „Нетфликс“ – или по-скоро за най-запалените фенове на филма, решили да се поставят в положението на неговите герои, за да изпитат лично как се живее с превръзка на очите. В новопоявил се мем, наречен Предизвикателството „Кутия за птици“ — хора се опитват да изпълняват ежедневни дейности със завързани очи и после публикуват преживяванията си в социалните медии.

Това предизвикателство накара „Нетфликс“ отново да използва Туитър, този път за да предупреди зрителите, че ако във филма е опасно да се ходи без превръзка на очите, в действителността е точно обратното. На 2 януари от компания написаха в официалния си акаунт в Туитър:

„Не можем да повярваме, че се налага да кажем това, но: МОЛЯ, НЕ СЕ НАРАНЯВАЙТЕ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО „КУТИЯ ЗА ПТИЦИ“. Не знаем как е започнало това и оценяваме любовта, но Момче и Момиче имат само едно желание за 2019 г. и то е, да не се озовете в болница поради мем“.

Всички помним предизвикателството „Ледената кофа“, което също криеше (леки) опасности (от простудяване), но новият мем е нещо различно, разпространява се бързо и цели единствено трупане на лайкове. За съжаление, вече има примери на хора, стигнали твърде далеч.

Хаштагът #BirdBoxChallenge се появи в рамките на дни след пускането на филма в „Нетфликс“. Едно ранно видео, циркулиращо в няколко акаунта за мемове, показва баща, който случайно се блъска с детето си в стена, докато се опитва да пресъздаде сцена от филма със завързани очи. В друг клип изглежда, че тийнейджър пада по стълбите на вход за метрото, докато върви по улица в Бруклин. Появиха се видеа, в които хора шофират с превръзка на очите (или поне се преструват), возят се на ескалатори в мол или лежат в болница със счупен крак след опит за изпълнение на предизвикателството.

И интересът нараства. Видео в Ютюб, в което двама приятели са опитват да правят куп неща със завързани очи, наречено „24 часа с предизвикателството Кутия за птици“, има за пет дни близо 2 милиона и 500 хиляди гледания. Върхът в това отношение (засега) е постингът на комбинативна (и безразсъдна) потребителка в Инстаграм. Тя качи в социалната мрежа съчетание от предизвикателствата „Кики“ и „Кутия за птици“: както е със завързани очи, слиза от бавно движещия се автомобил и започва да танцува край него.

Потребителка в Инстаграм качи в социалната мрежа съчетание от предизвикателствата „Кики“ и „Кутия за птици“.

Както знаем, човешката глупост винаги е била безкрайна. Новото сега е, че социалните мрежи развиха способността да я умножават.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg