Филм по история на Георги Господинов с представяне в Шанхай

„Френско кино“ влиза в престижна селекция от късометражни филми на един от най-големите кинофестивали в света

Във „Френско кино“ две жени пишат писма до Ален Делон. Снимка: Фестивал „Златна роза“  - Филм по история на Георги Господинов с представяне в Шанхай

Във „Френско кино“ две жени пишат писма до Ален Делон. Снимка: Фестивал „Златна роза“

Късометражният филм „Френско кино“ на режисьорката Галина Георгиева влезе в официалната селекция на Шанхайския кинофестивал (25 юли – 2 август), стана ясно от представената официална програма на фестивала. Продукцията е вдъхновена от историята за лудата Жулиета, която всеки ден чака Ален Делон пред градското кино, разказана в романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“. 

В 20-минутната история проследява съдбата на две жени, които пишат писма до Ален Делон в задната стаичка на едно провинциално кино. В актьорския състав влизат Ангелина Славова, Любов Любчева и Добрин Досев. Филмът на Галина Георгиева с продуцент Християн Ночев бе представен миналата година и на фестивала за българско игрално кино „Златна роза“. Той закри и конкурсната програма на кинофестивала „Синелибри“ през 2019 г.

В категорията „Късометражен филм“ българската продукция ще се състезава с японски, индийски, германски, испански, бразилски, полски и китайски филми.

Въпреки конкурсния характер на кинофестивала в Шанхай, тази година награди няма да бъдат връчвани заради коронавируса, уточняват китайските организатори. Фестивалът ще бъде проведен частично онлайн, а в кинотеатрите в Шанхай няма да има официални церемонии по време на излъчванията.

Америка за България

320 филма са влезли в официалната селекция на Шанхайския фестивал. 200 от тях са световни или китайски премиери. Те ще бъдат излъчвани в 29 кина във втория по големина китайски град.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3