Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм по история на Георги Господинов с представяне в Шанхай

„Френско кино“ влиза в престижна селекция от късометражни филми на един от най-големите кинофестивали в света

Във „Френско кино“ две жени пишат писма до Ален Делон. Снимка: Фестивал „Златна роза“  - Филм по история на Георги Господинов с представяне в Шанхай

Във „Френско кино“ две жени пишат писма до Ален Делон. Снимка: Фестивал „Златна роза“

Късометражният филм „Френско кино“ на режисьорката Галина Георгиева влезе в официалната селекция на Шанхайския кинофестивал (25 юли – 2 август), стана ясно от представената официална програма на фестивала. Продукцията е вдъхновена от историята за лудата Жулиета, която всеки ден чака Ален Делон пред градското кино, разказана в романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“. 

В 20-минутната история проследява съдбата на две жени, които пишат писма до Ален Делон в задната стаичка на едно провинциално кино. В актьорския състав влизат Ангелина Славова, Любов Любчева и Добрин Досев. Филмът на Галина Георгиева с продуцент Християн Ночев бе представен миналата година и на фестивала за българско игрално кино „Златна роза“. Той закри и конкурсната програма на кинофестивала „Синелибри“ през 2019 г.

В категорията „Късометражен филм“ българската продукция ще се състезава с японски, индийски, германски, испански, бразилски, полски и китайски филми.

Въпреки конкурсния характер на кинофестивала в Шанхай, тази година награди няма да бъдат връчвани заради коронавируса, уточняват китайските организатори. Фестивалът ще бъде проведен частично онлайн, а в кинотеатрите в Шанхай няма да има официални церемонии по време на излъчванията.

320 филма са влезли в официалната селекция на Шанхайския фестивал. 200 от тях са световни или китайски премиери. Те ще бъдат излъчвани в 29 кина във втория по големина китайски град.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90