СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм с българско участие с Голямата награда на „Трайбека“

„Синът на София“ на Елина Псику спечели отличието в международната категория

Когато Олимпийските Игри всеки момент ще започнат в Гърция, 10-годишният Миша пристига от Русия, като копнее за майчината си прегръдка.  - Филм с българско участие с Голямата награда на „Трайбека“

Когато Олимпийските Игри всеки момент ще започнат в Гърция, 10-годишният Миша пристига от Русия, като копнее за майчината си прегръдка.

Заглавие с българско участие спечели голямата награда за най-добър международен филм на фестивала „Трайбека“, създаден от Робърт де Ниро. „Синът на София“ на режисьора Елина Псику е копродукция между Гърция, България и Франция, като от наша страна копродуценти са „Чучков Брадърс“.

Историята изпраща зрителя в Атина през 2004-а. Когато Олимпийските Игри всеки момент ще започнат в страната, в която са измислени, 10-годишният Миша пристига от Русия, като копнее за майчината си прегръдка. Това, което не знае е, че има нов гръцки баща, който го очаква с отворени обятия.

В главните роли на „Синът на София“ няма български актьори. В снимачния екип обаче се виждат и специалисти от страната ни (като Валентин Вълев и Петя Симеонова – грим, например).

Основните състезателни категории на фестивала „Трайбека“ са три – за игрално кино (отделно американски и международни продукции) и за документално. „Синът на София“ триумфира с голямата награда при чуждите игрални филми.

Водещият приз, „Наградата на основателите“, която се дава на продукция от Съединените щати, спечели Keep the Change („Задръжте рестото“) на Рейчъл Изриъл, която получи и отличието за режисура на игрален филм.

Това е втори успех за продукция с участието на „Чучков Брадърс“ само за няколко дни. Наскоро стана ясно, че „Уестърн“, в който те имат участие, е селектиран във втората по важност програма на фестивала в Кан, „Особен поглед“. Там тази година се състезава и „Посоки“ на Стефан Командарев.

Вижте още: БЪЛГАРСКИ ПРОБИВ В КАН! НАЙ-СЕТНЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg