Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Филм с Мария Бакалова в официалната селекция на Кан

„Жените наистина плачат“ е вдъхновен от отказа на България да ратифицира Истанбулската конвенция

Ралица Стоянова (вляво) и Мария Бакалова на постера на „Сестри“. Снимка: IMDb - Филм с Мария Бакалова в официалната селекция на Кан

Ралица Стоянова (вляво) и Мария Бакалова на постера на „Сестри“. Снимка: IMDb

Българският филм „Жените наистина плачат“ (Women do cry), влиза в програмата на фестивала в Кан (6 – 17 юли). Продукцията на Мина Милева и Весела Казакова ще представи страната ни в категорията „Особен поглед“. Програмата традиционно се провежда паралелно с конкурсната програма, където филмите се борят за голямото отличие „Златна палма“.

Една от ролите в „Жените наистина плачат“ изпълнява Мария Бакалова, става ясно от справка в сайта IMDb. Участват още Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова и самата Весела Казакова.

Детайли от сюжета не се разкриват, но в центъра на историята са „семейство жени в общество, в което думата „джендър“ е непозната“. Действието във филма, копродукция между България и Франция, се развива на фона на бурни анти-джендър протести в България, пише в сайта на mk2 – компанията разпространител на филма. „Жените наистина плачат“ е вдъхновен от отказа на България да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция от 2018 г., насочена към превенция на домашното насилие и насилието срещу жени. Неправилното разбиране на думата „джендър“ формира крайни мнения у мнозина в страната и породи негативни реакции, пише сайтът „Скрийн дейли“.

Дуото Казакова-Милева са познати с работата си по документалната драма „Звярът е още жив“ и игралния „Котка в стената“, избран в официалната селекция на фестивала в Локарно през 2019 г. „Демоничното дуо“, както са определяни двете, разобличава „абсурдните, но за жалост реалистични противоречия в българското общество“, анонсират филма mk2.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg