Ще снимат филм за бунта на Миролюба Бенатова с подкрепа от „Берлинале“

Проектът „111“ на Христина Райкова със стипендия в програмата „Перспектива на немското кино“

Миролюба Бенатова реши да кара такси, защото за нея няма място в българските медии. Снимка: Личен архив  - Ще снимат филм за бунта на Миролюба Бенатова с подкрепа от „Берлинале“

Миролюба Бенатова реши да кара такси, защото за нея няма място в българските медии. Снимка: Личен архив

Българката Христина Райкова бе отличена на фестивала „Берлинале“ за проект за филм за журналистката Миролюба Бенатова. „111“ е заглавието на идеята за документален филм, който получава стипендия в програмата „Перспектива на немското кино“. 111-о е мястото на България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите.

Във филма Райкова ще разкаже историята на Миролюба Бенатова, която от разследващ журналист стана шофьор на такси.

„От какво сме готови да се откажем в името на свободата си? – пише в мотивите си журито. – Българската журналистка Миролмба Бенатова повече не може да приеме условия в новинарския ѝ канал. Доброволно тя започва работа като таксиметров шофьор, за да продължи да разказва историите на хората в своята страна. Режисьорката Христина Райкова придружава Миролюба Бенатова в нейните пътувания с таксито. Пътниците се превръщат в отражение на обществото в държава, която заема 111-о място в света и последно в Европейския съюз по свобода на медиите. За да окуражим този интелигентен бунт, искаме да дадем стипендията „Kompagnon“ на „111“ на Христина Райкова.“

Иън Пърнел и Христина Райкова със стипендии от програмата „Перспектива на немското кино“ на „Берлинале 2020“. Снимка: „Берлинале“

Стипендията „Kompagnon“ на стойност 5 хил. евро се връчва на режисьори или сценаристи, които работят в Германия. Стипендията е придружена от менторска програма, която помага на отличените да създадат контакти в киноиндустрията.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Христина Райкова първоначално следва политология в Германия, след което специализира медийна продукция и прави магистратура по режисура във филмовия университет в Бабелсберг.

Вижте още: ПОДПИС: МИРОЛЮБА БЕНАТОВА, ШОФЬОР НА ТАКСИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg