Филм за екологична катастрофа с Джони Деп на фестивала „Любовта е лудост“

Българският фестивал с международно участие ще бъде сред първите кинофоруми на живо след пандемията

Джони Деп като фотографа Юджийн Смит в кадър от „Минамата“ - Филм за екологична катастрофа с Джони Деп на фестивала „Любовта е лудост“

Джони Деп като фотографа Юджийн Смит в кадър от „Минамата“

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ ще бъде проведен за 28 път във Варна тази година на живо, въпреки препятствията на COVID-19, съобщиха организаторите от Фестивалния и конгресен център. На 21 август, когато е официалното откриване, българският фестивал ще се окаже сред първите с международно участие в света, който ще се проведе след коронавирусната пандемия, дори преди фестивала във Венеция (2-12 септември).

Началото ще постави прожекция на френската трагикомедия с Жулиет Бинош „Как да бъдеш добра съпруга“ от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Закриването ще бъде на 28 август отново в 19 ч. с американския артхаус филм „Минамата“ на режисьора Андре Левитас с Джони Деп, който е и продуцент на продукцията. Деп влиза в образа на известния американски фотограф Юджийн Смит, който разследва голяма корпорация, виновна за отравянето на стотици души в Минамата, Япония. Сюжетът на филма е базиран на истински случай и се развива през 70-те, когато се случва една от най-големите екологични катастрофи в историята на човечеството и стотици японци са натровени с живак. Този случай дава повод за създаването на международен договор за по-строг контрол при използването на опасния елемент.

Америка за България

„Минамата“ вече бе в тазгодишната програма на „Берлинале“.

Останалите заглавия от програмата на фестивала все още не са обявени.

МФФ „Любовта е лудост” е едно от най-значимите културни събития не само за Варна и България, но и за световната киноиндустрия. Всяка година най-старият български кинофестивал с международно участие представя над 90 игрални филма от цял свят.

„Любовта е лудост“ е основан през 1993 г. В конкурсната му програма влизат филми, произведени през последните две години и посветени на любовта. Досега на фестивала са излъчени над 1500 игрални филма.

Сред най-известните гости на „Любовта е лудост“ са утвърдени имена като Отар Йоселини, Пуриша Джорджевич, Мурад Ибрахимбеков, Георгии Данелия, Марлен Куциев, Файт Хелмер, Нана Джорджадзе, Станислав Говорухин, Рихард Бланк, Джузепе Чино, Карен Шахназаров, Стела Белеси, Вера Глаголева, Кшиштоф Зануси, Ксавие Бермудез, Орхан Такеоглу, Луиш Диого, Наталия Бондарчук, Дан Кишу,Андреас Пантзис, Роб Уилсън, Елем Климов, Фабио Тести, Давид Фоентинос, Раду Габреа, Александър Кот, Хайман Пагани, Юн Шан, Жан Роа, Шарлоте Зилинг, Андре Кютерик и много други.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3