Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Филм за екологична катастрофа с Джони Деп на фестивала „Любовта е лудост“

Българският фестивал с международно участие ще бъде сред първите кинофоруми на живо след пандемията

Джони Деп като фотографа Юджийн Смит в кадър от „Минамата“ - Филм за екологична катастрофа с Джони Деп на фестивала „Любовта е лудост“

Джони Деп като фотографа Юджийн Смит в кадър от „Минамата“

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ ще бъде проведен за 28 път във Варна тази година на живо, въпреки препятствията на COVID-19, съобщиха организаторите от Фестивалния и конгресен център. На 21 август, когато е официалното откриване, българският фестивал ще се окаже сред първите с международно участие в света, който ще се проведе след коронавирусната пандемия, дори преди фестивала във Венеция (2-12 септември).

Началото ще постави прожекция на френската трагикомедия с Жулиет Бинош „Как да бъдеш добра съпруга“ от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Закриването ще бъде на 28 август отново в 19 ч. с американския артхаус филм „Минамата“ на режисьора Андре Левитас с Джони Деп, който е и продуцент на продукцията. Деп влиза в образа на известния американски фотограф Юджийн Смит, който разследва голяма корпорация, виновна за отравянето на стотици души в Минамата, Япония. Сюжетът на филма е базиран на истински случай и се развива през 70-те, когато се случва една от най-големите екологични катастрофи в историята на човечеството и стотици японци са натровени с живак. Този случай дава повод за създаването на международен договор за по-строг контрол при използването на опасния елемент.

„Минамата“ вече бе в тазгодишната програма на „Берлинале“.

Останалите заглавия от програмата на фестивала все още не са обявени.

МФФ „Любовта е лудост” е едно от най-значимите културни събития не само за Варна и България, но и за световната киноиндустрия. Всяка година най-старият български кинофестивал с международно участие представя над 90 игрални филма от цял свят.

„Любовта е лудост“ е основан през 1993 г. В конкурсната му програма влизат филми, произведени през последните две години и посветени на любовта. Досега на фестивала са излъчени над 1500 игрални филма.

Сред най-известните гости на „Любовта е лудост“ са утвърдени имена като Отар Йоселини, Пуриша Джорджевич, Мурад Ибрахимбеков, Георгии Данелия, Марлен Куциев, Файт Хелмер, Нана Джорджадзе, Станислав Говорухин, Рихард Бланк, Джузепе Чино, Карен Шахназаров, Стела Белеси, Вера Глаголева, Кшиштоф Зануси, Ксавие Бермудез, Орхан Такеоглу, Луиш Диого, Наталия Бондарчук, Дан Кишу,Андреас Пантзис, Роб Уилсън, Елем Климов, Фабио Тести, Давид Фоентинос, Раду Габреа, Александър Кот, Хайман Пагани, Юн Шан, Жан Роа, Шарлоте Зилинг, Андре Кютерик и много други.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах