Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм за фотограф от „Магнум“ е изборът на публиката в „Мастър ъф арт“

„Елиът Ъруит: Тишината звучи добре“ е победител от онлайн гласуването на зрителите

Снимал папи и президенти, кучетата са голямото вдъхновение за фотографа Елиът Ъруит.  - Филм за фотограф от „Магнум“ е изборът на публиката в „Мастър ъф арт“

Снимал папи и президенти, кучетата са голямото вдъхновение за фотографа Елиът Ъруит.

Документален филм за фотограф от школата „Магнум“ е големият победител на фестивала „Мастър ъф арт“. Гласуването на публиката определи едночасовия „Елиът Ъруит: Тишината звучи добре“ на Адриана Лопес Санфелиу за фаворит на публиката в онлайн изданието (12 февруари – 7 март) на форума за документални продукции. Фестивалът ще има и физическо издание, филмите от програмата ще влязат в киносалоните от 14 април.

Популярен със своите черно-бели фотографии на абсурдни и иронични ситуации от ежедневния живот, както и с портретите на кучета, на които е посветил общо пет издания с фотографии, в последните години самият Ъруит се е посветил на филмовото изкуство и в частност на документалистиката. Пред обектива му са заставали папи, президенти, кинозвезди, но за живота на фотографа не се знае почти нищо. „Тишината звучи добре“ е интимен поглед към личния му живот.

Наградата на публиката за късометражно кино отиде при „Верокио: Скулптор и художник от ренесансова Флоренция“ с режисьор Дейвид Хамър. Гласуването бе активно до 12 ч. на 8 март.

Онлайн изданието на филмовия фестивал „Мастър ъф арт“ се доказа като важен елемент от провеждането на форума. Филмите от програмата са генерирали десетки хиляди гледания в платформата „Нетера тв +“ и по план фестивалът трябваше да приключи на 28 февруари. Поради големия зрителски интерес той бе удължен с още седмица, до 7 март.

Петте най-гледани заглавия от тазгодишното онлайн издание са „Модиляни и неговите тайни“, „Ботеро“, „Фелини срещу Висконти: дуел по италиански“, „Мис Ван Дер Рое – Павилион Барселона в две действия“ и „Клаудия Кардинале: Мистериозната“.

Официалното откриване на физическото издание на фестивала е на 14 април в кино „Люмиер“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg