Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Филм за „Луцифер“, най-скъпата картина в България, с онлайн премиера (видео)

Над 30 заглавия във фестивала „Master of Art“, който тази година ще се проведе в две части - в интернет през април и пълно издание през септември

Франц фон Щук, „Луцифер”, 1890/91, Национална галерия Квадрат 500 - Филм за „Луцифер“, най-скъпата картина в България, с онлайн премиера (видео)

Франц фон Щук, „Луцифер”, 1890/91, Национална галерия Квадрат 500

Документален филм за най-ценната картина, притежание на българската държава, ще бъде представен на тазгодишния фестивал „Master of Art“. Филмът „Луцифер“ е пълнометражна творба, в която детайлно се разглежда историята, фактологията, естетическите и философски характеристики на живописната творба на немския художник Франц фон Щук, един от основоположниците на Мюнхенския сецесион.

„Луцифер” принадлежи към т. нар. „тъмно-монументален” период от живописта на известния немски символист Фон Щук и представя едно от често срещаните в творчеството му изображения на „човека-демон”.

Картината попада в България чрез княз Фердинанд, който при едно свое пътуване посещава ателието на Фон Щук и купува от него мащабното платно с размери 161 × 152,5 cм. По-късно синът му Борис подарява картината на държавата и в момента тя се съхранява в „Квадрат 500“. Стойността ѝ към момента, ако бъде продадена на укцион, надвишава 30 милиона долара, твърдят експерти, цитирани от продуцента на филма Сотир Гелев. Това е най-скъпата картина в Националната галерия.

Режисьорката Мария Николова изследва творбата през нейните естетически и философски характеристики.

„Надяваме се хората да разберат, че изкуството не бива да бъде възприемано само през критерия „харесва ми – не ми харесва“, обясни Гелев пред „Площад Славейков“.

Това е нещо като учебен филм за начина, по който трябва да бъде възприемана една картина – опознаване на епохата, течението, философията и естетиката, кодирани в нея, допълни режисьорката. Филмът е за идеите на символизма, за персонажа Луцифер. Той съдържа естетически анализ на композицията и на художествените качества на картината.

54-минутният филм е заснет с минимален бюджет с помощта на Столична община. Екипът е снимал в залите на Националната галерия, но и във „Вила Щук“ в Мюнхен. Художникът Франц фон Щук проектира дома си до последния детайл, за тази къща Щук получава златен медал на Световното изложение в Париж.

Филмът „Луцифер“ ще бъде излъчен в онлайн изданието на фестивала за документално кино „Master of Art“, който тази година ще се проведе в две части – в интернет през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”.

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще имат възможност да гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на фестивала, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е възможен от всяка точка на страната чрез платформата „Нетера“. Общата цена на всички заглавия на онлайн фестивала е 10 лв. Излъчванията са само за територията на България.

Освен „Луцифер“, още един български документален филм ще има своята премиера на фестивала. „Стихията Медея“ е документален разказ за реализацията на театралния проект „Медея“ на актрисата Снежина Петрова, който стана културно събитие на 2019 година в класацията на „Площад Славейков“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах