VivaPay

Филм за „Луцифер“, най-скъпата картина в България, с онлайн премиера (видео)

Над 30 заглавия във фестивала „Master of Art“, който тази година ще се проведе в две части - в интернет през април и пълно издание през септември

Франц фон Щук, „Луцифер”, 1890/91, Национална галерия Квадрат 500 - Филм за „Луцифер“, най-скъпата картина в България, с онлайн премиера (видео)

Франц фон Щук, „Луцифер”, 1890/91, Национална галерия Квадрат 500

Документален филм за най-ценната картина, притежание на българската държава, ще бъде представен на тазгодишния фестивал „Master of Art“. Филмът „Луцифер“ е пълнометражна творба, в която детайлно се разглежда историята, фактологията, естетическите и философски характеристики на живописната творба на немския художник Франц фон Щук, един от основоположниците на Мюнхенския сецесион.

„Луцифер” принадлежи към т. нар. „тъмно-монументален” период от живописта на известния немски символист Фон Щук и представя едно от често срещаните в творчеството му изображения на „човека-демон”.

Картината попада в България чрез княз Фердинанд, който при едно свое пътуване посещава ателието на Фон Щук и купува от него мащабното платно с размери 161 × 152,5 cм. По-късно синът му Борис подарява картината на държавата и в момента тя се съхранява в „Квадрат 500“. Стойността ѝ към момента, ако бъде продадена на укцион, надвишава 30 милиона долара, твърдят експерти, цитирани от продуцента на филма Сотир Гелев. Това е най-скъпата картина в Националната галерия.

Режисьорката Мария Николова изследва творбата през нейните естетически и философски характеристики.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Надяваме се хората да разберат, че изкуството не бива да бъде възприемано само през критерия „харесва ми – не ми харесва“, обясни Гелев пред „Площад Славейков“.

Това е нещо като учебен филм за начина, по който трябва да бъде възприемана една картина – опознаване на епохата, течението, философията и естетиката, кодирани в нея, допълни режисьорката. Филмът е за идеите на символизма, за персонажа Луцифер. Той съдържа естетически анализ на композицията и на художествените качества на картината.

54-минутният филм е заснет с минимален бюджет с помощта на Столична община. Екипът е снимал в залите на Националната галерия, но и във „Вила Щук“ в Мюнхен. Художникът Франц фон Щук проектира дома си до последния детайл, за тази къща Щук получава златен медал на Световното изложение в Париж.

Филмът „Луцифер“ ще бъде излъчен в онлайн изданието на фестивала за документално кино „Master of Art“, който тази година ще се проведе в две части – в интернет през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”.

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще имат възможност да гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на фестивала, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е възможен от всяка точка на страната чрез платформата „Нетера“. Общата цена на всички заглавия на онлайн фестивала е 10 лв. Излъчванията са само за територията на България.

Освен „Луцифер“, още един български документален филм ще има своята премиера на фестивала. „Стихията Медея“ е документален разказ за реализацията на театралния проект „Медея“ на актрисата Снежина Петрова, който стана културно събитие на 2019 година в класацията на „Площад Славейков“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg