Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Филм за нацистите в Европа и живите ветерани от ВСВ тръгва в Русия

Рапър от специалните части тръгва на лов за оцелял нацист от SS (видео)

Дядото във филма е на видима възраст между 70 и 80 години, а според сюжета е участвал във Втората световна война, завършила преди 77 години. Снимка: Стопкадър - Филм за нацистите в Европа и живите ветерани от ВСВ тръгва в Русия

Дядото във филма е на видима възраст между 70 и 80 години, а според сюжета е участвал във Втората световна война, завършила преди 77 години. Снимка: Стопкадър

Патриотично пропагадният филм „Vнук“ на режисьора Тимур Гарафутдинов излиза днес в Русия. Сюжетът на филма е пряко свързан с руската идея за „денацификация“ – не само на Украйна, но и на цяла Европа.

Рапърът и боец от специалните части Юра тръгва да търси бивш нацист в Европа, за да спаси дядо си. Дядо му, ветеран от Втората световна война, вижда по телевизията „парад на нацистката SS в Латвия“ и разпознава свой враг от времето на войната – унтерщурмфюрера Алфред Вебер. Юра хуква към Европа, за да открие „фрица“ и да го заведе при дядо си за „очна ставка“. Действието се развива в наши дни.

Това явно не е притеснило режисьора, според когото дядото на видима възраст между 70 и 80 години е участвал във Втората световна война, завършила преди 77 години. При това по това време ветеранът е бил зрял мъж, както се вижда от плаката на филма и от трейлъра. Тоест, реалната възраст на дядото на Юра би трябвало да надхвърля 100. Също на толкова би трябвало да бъде и участващият в несъществуващ „парад на SS“ нацист. Това, коментират в социалните мрежи, напомня парада на победата в Москва, където и до днес участват „ветерани“, видимо родени по време или след войната.

В трейлъра на филма се вижда отношението на руските пропагандатори към европейските страни, мяркат се гротескни образи на украинци, но „добрият спецназовец“ Юра ги пребива всичките в неудържим екшън ритъм. Един от трейлърите на филма започва с репортаж от руска телевизия:

„Участниците в шествието в Латвия наричат герои нацистите от SS, без да се срамуват“.

Първоначално заглавието на филма, заснет спешно и с определена цел, е било „Внук“, както сочи по-ранен трейлър, но по екраните в Русия ще тръгне с променено заглавие, включващо военния символ V.

Освен режисьор, Гарафутдинов е също сценарист, художник и изпълнител на главната роля във филма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах