Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм за Ода Жон открива документалния фестивал „Мастър ъф арт“

„Прегръдката“ разказва за едноимения пътуващ проект, който видяхме във Варвара, Пловдив и парка „Врана“ през 2018 г.

Филмът „Прегръдката“ ще има прожекция на 27 август на „Платформа А6“, зад НДК. - Филм за Ода Жон открива документалния фестивал „Мастър ъф арт“

Филмът „Прегръдката“ ще има прожекция на 27 август на „Платформа А6“, зад НДК.

„Прегръдката“, документален филм за пътуващ проект на Ода Жон със същото име, ще открие  фестивала за документално кино „Мастър ъф арт“ (9 – 30 април). Дебютният документален филм на оператора Емил Христов („Дзифт“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Каръци“…) и на художника Калин Серапионов проследява пътуването на скулптурата, излята от бронз у нас през 2018 г.

Миналата година тя бе показана за първи път в крайморското село Варвара, мина през Пловдив и завърши одисеята си в парка на двореца „Врана“ същата година, в която художничката разтърси родните арт среди с изложбата „Сърцевина“ и още повече с почерпката на откриването ѝ в Балната зала на Националната галерия – Двореца.

В разпознаваемия стил на художничката, „Прегръдката“ изобразява прегърнати мъж и жена, чиито форми преливат една в друга. За свое вдъхновение тя използва кадър от Близкия Изток, на който забулена в черно жена прегръща ранен гол мъж, филма „Адио, Рио“, който тя гледала като 10-годишна и скулптурата „Пиета“ на Микеланджело. Филмът ще бъде показан на 9 април от 18,30 ч. в кино „Люмиер Лидл“.

Макар това да е първият филм от програмата на фестивала, официалното му откриване ще бъде по-късно същата вечер с прожекция на „Жан-Пол Готие: шантав и шик“. Френският документален филм разказва за 6-месечната подготовка на „модното шоу на изродите“ (Fashion freak show), което ексцентричният моден дизайнер показва в края на 2018 г., както и ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера.

На 11 април предстои още една българска премиера – „Стихията Медея“ на Найо Тицин ще бъде показан от 18 ч. в кино „Люмиер Лидл“.

На 15 април от 20 ч. фестивалът ще отбележи Световния ден на изкуствата с документалния филм „Творбите на Леонардо” на британския режисьор Фил Грабски, познат в България с филмите „Аз, Клод Моне“ и „Микеланджело – любов и смърт“.

За 22 април е насрочена българската премиера на „Бунюел в лабиринта на костенурките“ на Салвадор Сима, който спечели Европейската филмова награда за 2019 г. за най-добър анимационен филм. С него „Мастър ъф арт“ ще отбележи 120 години от рождението на великия испански режисьор.

Предварителни билети за петте филма вече са пуснати в продажба онлайн и на касите на НДК. По традиция фестивалът предлага и абонаментни карти, които дават достъп до всички прожекции от програмата на фестивала в „Люмиер Лидл“ и в Дом на киното. Цената им е 48 лв., а за учащи и пенсинери – 36 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС