Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм за Петя Дубарова и историята на български емигрант в Германия в конкурсната програма на СФФ

„Петя на моята Петя“ и „Уроци по немски“ ще се състезават с 10 международни продукции

„Петя за моята Петя“ (вляво) и „Уроци по немски“ ще представят страната ни на международния „София филм фест“ след една трудна година за киното по света. - Филм за Петя Дубарова и историята на български емигрант в Германия в конкурсната програма на СФФ

„Петя за моята Петя“ (вляво) и „Уроци по немски“ ще представят страната ни на международния „София филм фест“ след една трудна година за киното по света.

Два български филма ще се състезават за голямата награда на „София филм фест“ (11 – 31 март). Тазгодишното издание на фестивала ще представи в конкурсната програма 12 продукции на творци от цял свят.

„Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Косев е в памет на поетесата Петя Дубарова, но не е биографичен разказ за живота ѝ. Основната сюжетна линия е изградена върху паралела между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Филмът поставя редица въпроси – ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен; как се справяш с разочарованието от любовта… Изправена в ситуация между живота и смъртта, съвременната Петя трябва да избере живота или да последва любимата си поетеса.

Вижте още: ФИЛМ ЗА ПЕТЯ, КОЯТО ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОСЛЕДВА ДУБАРОВА

Филмът трябваше да има прожекция на миналогодишното издание на СФФ, но то не се проведе през март, както бе планирано. Вместо това фестивалът се раздели на две издания – през лятото и есента.

Страната ни ще бъде представена на фестивала и с още една продукция – „Уроци по немски“ на Павел Веснаков, копродукция с Германия. Това е дебют в пълнометражното кино за Веснаков. „Уроци по немски“ проследява историята на Никола – мъж на средна възраст, който отчаяно се опитва да възобнови взаимоотношенията си с любимите си хора, ден преди да замине за Германия. В главната роля е Юлиан Вергов, участват още Васил Банов, Елена Телбис, Герасим Георгиев-Геро, Стефка Янорова и др.

В конкурсната програма са и китайският драматичен трилър „Вухай“ и френският „Диви дни“, в който Ален Фабиен Делон, син на Ален Делон, влиза в ролята на първокурсник наркодилър, който започва да работи заедно с богат търговец и проституиращ студент.

В състезанието е още монголският „Неподвижен“ за млад писател, който се зарича, че няма да напусне леглото си, докато не завърши новия си роман, и латвийският „Работна смяна“ за млад шофьор и неговия отчаян опит да успее да изкара изчезналите пари, които дължи на все по-нетърпеливия си шеф. За голямата награда ще спорят още малтийският „Луцу“ за беден рибар, принуден да работи на черния пазар; унгарският „Разлом“ за акушер, изненадан, че е станал баща, без да разбере; бразилският „Розовият облак“ за комуникацията на двама влюбени, които трябва да живеят в изолация; иранският „Черната котка“ за сблъсъка на младите хора с традиционната консервативност в Иран; турският „Шоуто на Джемил“ за цената на славата и швейцарският „Шпагат“ за незаконната имиграция в селски регион на Швейцария.

Председател на журито, което ще избира най-добър филм, е Теодор Ушев, сред членовете е и известният руски режисьор Иля Хржановски.

ТЕОДОР УШЕВ ОГЛАВЯВА ЖУРИТО НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Заради Ковид-19 и през 2021 г. „София филм фест“ ще се раздели на две – основната част на фестивала ще се проведе между 11 и 31 март в хибридна форма – филмите от програмата могат да се гледат на живо в киносалоните или онлайн в платформата „Festival Scope/Shift 72“. По-късно през годината ще се проведе второ, специално издание на фестивала, в което фокус ще бъдат международните филми, представени лично от авторите си от цял свят.

Началото на пролетното издание ще бъде поставено на 11 март с прожекция на „Февруари“ на Камен Калев, част от официалната селекция на извънредното издание на фестивала в Кан от 2020 г. Гостуването на чуждестранни кинотворци ще бъде изключение, затова организаторите въвеждат новата рубрика „25“. В нея ще бъдат представени 25 носители на Наградата на София. Някои от тях, например Вим Вендерс, Майкъл Пейлин, Тони Палмър и др., ще се включат във фестивала чрез специални обръщения към публиката на фестивала.

Наградата на София за 2021 г. ще бъде връчена на 11 март на музиканта Теодосий Спасов.

ВЛАДИМИР ПЕНЕВ В ОТМЪЩЕНИЕТО НА ДАНТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90