Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Филм за строителите на Нотр Дам от Луи VII до днес

„Нотр Дам: Тайните на строителите“ с прожекция на открито в София (видео)

Строежът на Нотр Дам започва през 1163 г. Илюстрация: Стопкадър от видеото - Филм за строителите на Нотр Дам от Луи VII до днес

Строежът на Нотр Дам започва през 1163 г. Илюстрация: Стопкадър от видеото

Почит към хората, участвали в изграждането на Нотр Дам преди осем века, отдава документалният филм „Нотр Дам: Тайната на строителите“.  Филмът, излязъл през 2019 г., се стреми да вдъхне вяра на парижани, а и на останалия свят, че след големия пожар на 15 април 2019 г. „кралицата на катедралите“ за пореден път ще бъде вдигната от пепелта.

„Нотр Дам: Тайната на строителите“ ще има премиера на фестивала за документално арт кино „Мастър ъф арт“. Прожекцията ще бъде на открито – на сцената на Летния фестивал на София в Южен парк II на 29 август от 20,30 ч.

Филмът представя историческо и научно проучване на строителството на Нотр Дам. Използвани са игрални възстановки на процеса. Голяма част от сцените с владетелите от миналото, поръчители на църквата, с архитектите и обикновените работници са създадени с компютърна анимация. Режисьорът Еманюел Блашар е включил във филма и кадри от огнената стихия, унищожила сградата под погледа на хиляди страдащи французи.

„Тайната на строителите“ представя огромните архитектурни, технически, човешки, финансови и политически предизвикателства, които се разиграват през бурната и дългогодишна история на една от най-забележителните европейски сгради. Идеята за продукцията хрумва на Блашар, докато Франция за пореден път събира архитекти, за да възстанови своя прочут храм.

Строежът на сградата започва през 1163 г., по време на управлението на крал Луи VII. Завършена е чак през 1250 г. „Дамата“ от Париж преживява много удари във времето. Сериозни щети ѝ нанасят през 1548 г. бунтовниците хугеноти, когато увреждат някои от статуите, считайки ги за идолопоклоннически. По време на Френската революция много от съкровищата на катедралата са унищожени или ограбени. Двадесет и осемте статуи на библейските царе, разположени на западната фасада и погрешно взети за статуи на френски крале, са обезглавени по нареждането на Робеспиер.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg